• Nadja Lämsä bor på landet med två barn. Hon är besviken på att Toyota i Eskilstuna sålde en bil med så allvarliga fel som hennes. Foto:
  • Rosten har ätit stora hål i länkarmarna som håller fast hjulen. Foto:
  • Rostangreppen finns på flera ställen under bilen. Foto:
1/

Nadja Lämsäs semesterbil visade sig vara en rullande dödsfälla

Eskilstuna
annons

Nadja Lämsä hade lovat att ta med sig barnen Aston, 5, och Nova, 7, på drömsemestern till Astrid Lindgrens värld den här veckan. Men bilen hon köpt av Toyota i Eskilstuna var så rostig att hjulen håller på att trilla av.

— Besiktningsmannen sa att bilen aldrig borde ha fått säljas, säger Nadja Lämsä.

Den silverfärgade Toyotan på Nadja Lämses uppfart har tio år på nacken, men inga synliga fel på utsidan. Enligt mätaren har den rullat drygt 13 000 mil och den kostade 78 000 kronor hos Toyota i Eskilstuna för drygt ett år sedan.

Men när bilen skulle besiktigas inför semestern i år visade det sig att hela undersidan hade rostat sönder. Ett fel som sannolikt funnits där redan när bilen köptes.

— Jag känner mig lurad. När jag går till en bilfirma och betalar så pass mycket pengar vill jag ha en bil som det är tryggt att sätta barnen i, säger Nadja Lämsä.

Bilens länkarmar, som håller fast hjulen, har så stora rostangrepp att de nästan gått av. En snabb krängning eller ett gupp skulle lätt kunna sluta i en katastrof.

— Jag såg hur alla besiktningskillarna samlades runt min bil och sedan kom en av dem och hämtade mig och visade. Han sa: 'Jag kan inte skicka hem dig i den här, den här bilen borde aldrig ha fått säljas', berättar Nadja Lämsä.

Eskilstuna-Kuriren har visat bilder på rostangreppen för flera bilmekaniker. Samtliga klassar bilen som livsfarlig och bedömer att skadorna måste ha funnits där redan när bilen såldes. Det finns spår av gamla lagningar runt flera av rosthålen.

Men när Nadja Lämse klagade hos återförsäljaren i Eskilstuna för två veckor sedan möttes hon inte av någon förståelse.

— De sa att det skulle kosta 15 000 kronor att byta länkarmar. Eftersom bilen hade gått igenom deras besiktning hade de inte gjort något fel menade de. Sedan föreslog de hälften-hälften och sist var de nere på 4000 kronor. Men jag tycker det är en principsak: Säljer de en sådan bil får de stå för det också. Jag är bilintresserad men som ensamstående med två barn har jag inte tid att stå och laga bilar. Och jag har inte råd med en ny bil.

Det var Toyota i Eskilstuna som sålde bilen. Bilfirman ingår numera i Bilia-koncernen och företagets centrala säljchef Mattias Burden medger att det var slarvigt att sälja en bil i så dåligt skick. Men han säger att företaget agerat i god tro och anser fortfarande att Nadja Lämsä ska stå för arbetskostnaden när länkarmarna byts. Det är därför man erbjudit henne att åtgärda felet för 4 000 kronor, säger han.

— Juridiskt har vi inget ansvar för bilen eftersom det gått så lång tid. Vi står för allt material och alla prylar. Hon får betala arbetet, säger Mattias Burden.

Hur kan ni sälja en bil i det skicket?

— Vi bytte in den här bilen i mars, rekondade om den och missade detta innan vi sålde den. Vi såg det inte. Det är olyckligt men någonstans är jag mer förvånad att man dessförinnan missat det på besiktningsfirman, säger Mattias Burden.

Bilen hade gått igenom en besiktning i februari 2016. Toyota i Eskilstuna fick den i mars och sålde den vidare till Nadja i maj samma år.

— Borde vi ha upptäckt felet? Ja, det borde vi. Men det var det många som borde ha gjort. Därför är det här vår ståndpunkt, säger Mattias Burden.

Det gäller när du köper en begagnad bil

Om du köpt en begagnad bil hos en bilfirma och hittar fel kan du ha rätt att få dem lagade kostnadsfritt.

Om felet upptäcks inom ett halvår anses det alltid vara försäljarens ansvar, om denne inte kan bevisa att köparen orsakat felet.

Om felet upptäcks efter mer än ett halvår är det köparen som måste göra sannolikt att felet funnits redan vid köpet.

Du har som längst upp till tre år på dig att anmäla felet, enligt Konsumentverkets hemsida, men det måste göras inom två månader från att du upptäcker problemet.

Källa: Konsumentverket och Motorbranschens riksförbund

Läs mer om dessa ämnen

BilarHandelTrafik
annons

Mest delat denna vecka