• Nazistveteranen Vera Oredsson åtalades för hets mot folkgrupp i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge den 1 maj 2016. Foto:
  • Foto:
1/

Nazisten Vera Oredsson, 90, frias i hovrätten

Sörmland

Nazisten och tidigare Strängnäsbon Vera Oredsson frias av Svea hovrätt från åtalet om hets mot folkgrupp. I februari förra året dömdes hon av Falu tingsrätt för att ha gjort en hitlerhälsning under en demonstration.

Den i dag 90-åriga Vera Oredsson har vigt sitt liv åt den nationalsocialistiska rörelsen och ses som en ikon av svenska nazister. Under flera decennier ledde hon tillsammans med sin make Assar Oredsson Nordiska rikspartiet från sitt hem i Strängnäs.

När Nordiska motståndsrörelsens demonstrerade i Borlänge den 1 maj 2016 fanns hon på plats som partiets hedersmedlem. Vid tillfället tog motdemonstranter en bild på henne då hon ska ha höjt armen i en så kallad hitlerhälsning. Hon åtalades senare och dömdes i februari 2018 av Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp till 80 dagsböter. Oredsson hävdade att hon bara vinkat på bilden och överklagade domen till Svea hovrätt.

Under måndagen meddelade hovrätten att Vera Oredsson frias. Enligt tidningen Expo, som tagit del av domen, anser inte rätten att en ögonblicksbild utgör ett tillräckligt bevis. I domen framgår också att vare sig fotografen eller andra vittnen uppfattade händelsen som en hitlerhälsning.

Läs mer om dessa ämnen

ämne/brottHögerextremisterNazism