• Det blev stopp i trafiken då en balkkonstruktion ramlade i hop vid järnvägsviadukten på Tullgatan på tisdagskvällen. Foto:
  • Foto:
1/

Robert nära att träffas när järnbalkar rasade ner vid viadukt

Eskilstuna

Eskilstunabon Robert Gustafsson fick hoppa undan då tre stora metallbalkar rasade ner precis framför honom när han kom gående på trottoaren under järnvägsbron på Tullgatan i centrala Eskilstuna på tisdagskvällen.

Det var strax före klockan sex på tisdagskvällen en järnbalkskonstruktion vid viadukten efter korsningen mellan Tullgatan och Västermarksgatan föll i hop efter att en kranbil fastnat i den så att både fundament och stålställning hamnade över vägen. Järnbalkarna håller vanligtvis upp skylten som varnar för höjden under bron.

Robert Gustafsson var på väg till ett möte och kom gåendes från Tunavallenhållet mot Rinmansgymnasiet då han plötsligt hör att det smäller till.

— Jag gick under viadukten då det dundrar till och jag hör en hög smäll. Plötsligt rasar det ner järnbalkar några meter från mig så jag hoppar undan. Jag blev rätt chockad, säger han.

Robert Gustafsson uppfattar det som att det är kroken på kranarmen på en lastbil som fastnat i balkkonstruktionen och dragit den med sig.

— Det såg ut som om lastbilen hade kunnat passera under om inte kroken fastnat i, säger han.

Robert Gustafsson blev skärrad av händelsen men fortsatte till sitt möte när han såg att ingen annan människa heller hade träffats av någon av balkarna.

— Det var många som stannade till, säger han.

Lotta Collander åkte precis bakom lastbilen med sin bil då olyckan inträffade.

— Det gick så fort allting. Plötsligt hörde jag ett konstigt ljud och sedan damp något ner mellan min bil och lastbilen, säger hon.

Enligt Lotta Collander var det ren tur att ingen fick en balk på sig.

— Jag såg en kille som var nära att få den i huvudet. Som tur var gick det bra för alla som var i närheten, säger hon.

Jim Eriksson, gatuingenjör i Torshälla/Eskilstuna, hade jour under tisdagskvällen och fick ombesörja att metallbalkarna, som väger flera ton, forslades bort.

— Tanken är att det är balkarna som ska ta smällen i stället för bron om någon lastbil är för hög. Balkkonstruktionen är i tre delar och är hopskruvad med bultar men nu har bultarna gått av. Det är ju inte första gången den blir påkörd utan det har hänt flera gånger. Den här gången drogs den ner efter att bilen hade passerat under vilket var en ny variant, säger han.

Det är Trafikverket som ansvarar för skyddsbalkarna vid viadukten.

— Det var tur i oturen att inget värre inträffade. Nu hoppas jag att vi kan ha en dialog med Trafikverket om hur balkarna ska placeras, säger Jim Eriksson.

Balkraset orsakade totalstopp i trafiken förbi olycksplatsen under tisdagskvällen och trafiken fick tillfälligt ledas om.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafiken.

— Föraren ska ha missat att fälla ner lyftkranen, säger Benny Ljungkvist vid polisen i Eskilstuna.

Den aktuella viadukten har varit olycksdrabbad förr. Vid flera tillfällen har lastbilar fastnat under bron. I december 2015 klövs till exempel taket på en lastbil av den balkkonstruktion som nu rasat.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBlåljus Trafik
Relaterat