Flagghissningen utanför Stadshuset på Fristadstorget upptäcktes av polisens övervakningskameror vid tretiden på natten. Foto:

Nu åtalas 23-åringen för nazistflaggan

Eskilstuna

Den 23-årige nazisten ville fira Adolf Hitlers födelsedag genom att hissa en hakkorsflagga på torget. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Polisens bilder från den 20 april i våras visar en hakkorsflagga som vajar på kvarts stång utanför stadshuset i Eskilstuna. Längre hann inte de båda maskerade nazister som deltog i flagghissningen innan patrullen avbröt dem.

Den andre personen hann undan. Därför åtalas nu 23-åringen ensam för brottet.

I förhören förklarar han flagghissningen så här:

— Det var tredje rikets ledares födelsedag så då tänkte vi att det skulle ju vara en lite kul grej att liksom fira honom på hans födelsedag.

Eftersom hets mot folkgrupp faller under tryckfrihetsförordningen är det Justitiekanslern som agerar åklagare i fallet. JK nämner judar och romer som två av de grupper som hakkorsflaggan anses visa missaktning mot.

Brottet kan vid fällande dom ge böter eller fängelse i upp till två år.

23-åringen, som bor i Sörmland, är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen och har deltagit i flera av nazistorganisationens demonstrationer.

Flagghissningsaktioner genomfördes samma natt på andra platser i landet. Något som även har förekommit i flera kommuner tidigare år.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

FristadstorgetBrottHögerextremisterRasismpolis
Relaterat

Mest delat denna vecka