• Det bjöds på musik och godis vid julgransplundringen på Fristadstorget under lördagen. Foto:
  • Foto:
1/

Nu har julen dansats ut på torget

Eskilstuna

På Fristadstorget tog man farväl av julen med en klassisk julgransplundring på lördagen med dans och godisutdelning.

Den 13 januari på tjugondedag Knut ska granen kastas ut heter det. Enligt traditionen kopplas dagen ihop med julgransplundring och hemmets alla juldekorationer ska tas ner. Riktigt långt tillbaka i tiden var det också dagen då resterna av all julmat skulle ätas upp. Nu har väl de flesta redan hunnit smaska i sig både julskinka och prinskorvar och gått över till mer vardaglig kost såsom pizza och kebab.

Ett stort antal barn med föräldrar hade tagit sig till Fristadstorget för att dansa runt granen till klassiker som Räven raskar över isen och Små grodorna. För musiken stod kyrkomusikern Rutger Åsheim som hade god hjälp med farthållningen av ungdomar från Eskilstuna ambassadörsteam. Efter avslutad dans bjöds alla barn på godis.

Den ståtliga granen på torget kommer att stå kvar ytterligare en tid men för alla som kastat ut den egna granen där hemma kan följande vara värt att beakta:

Den uttjänta granen betraktas som grovavfall och för alla som inte har möjlighet att göra flis av den bör se till att den hamnar på någon av återvinningscentralerna; Lilla Nyby eller Retuna. Eskilstuna Energi och miljös regler säger att en "riktig" gran sorteras som ris/grenar och en plastgran som metall. Eventuellt medföljande trasiga ljusslingor räknas som farligt avfall och sorteras som elektronik.

Läs mer om dessa ämnen

FristadstorgetJul