• Samlad och utan skydd för ansikte och huvud kom den mordmisstänkta Eskilstunakvinnan in till den nya häktningsförhandlingen på måndagen. Hon ville ha en öppen förhandling för att få insyn. Foto:
  • Senast Eskilstunakvinnan befann sig personligen i Västmanlands tingsrätt var i början av september förra året. Nu var hon tillbaka. Foto:
1/

42-åriga Eskilstunakvinnan häktas misstänk för mordet på sin make

Eskilstuna/Västerås

Den 42-åriga Eskilstunakvinna som sitter häktad misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor, häktades på måndagen också misstänkt för att ha mördat sin make. Kvinnan var samlad när hon kom in i rättssalen, utan skydd för ansiktet och hon ville ha en öppen förhandling.

Det var i fredags i förra veckan som åklagare Johan Fahlander begärde den 42-åriga Eskilstunakvinnan häktad på sannolika skäl misstänkt också för drunkningsmordet på sin make i augusti 2015. Samtidigt begärde han förlängd åtalstid för kvinnans 25-årige svärson som suttit häktad en tid, misstänkt för samma mord.

Senast Eskilstunakvinnan befann sig personligen i Västmanlands tingsrätt var i början av september förra året då både hon och hennes nu 19-årige pojkvän häktades för sommarstugemordet/föräldramordet i Arboga i augusti 2016. Sedan dess har de båda två omhäktats flera gånger, men då har förhandlingarna skett med hjälp av videolänk. De misstänkta har befunnit sig i sina respektive häkten och har precis som åklagarna kommunicerat med tingsrätten via videolänk.

Den här gången var det annorlunda. Eftersom det handlade om ett nytt mål, ett nytt mordfall och en ny domare ville man att 42-åringen skulle medverka personligen.

Det som också var annorlunda mot den tidigare häktningsförhandlingen var kvinnans framtoning.

I september kom hon in i rättssalen med en kofta över huvudet som hon sedan hade på sig under hela den tid som förhandlingen var offentlig.

Den här gången kom hon in helt utan skydd för ansikte eller huvud, gav ett samlat intryck och ville ha en öppen häktningsförhandling.

— Hon vill ha insyn i utredningen, förklarade hennes advokat Amanda Hikes.

Men 42-åringen fick inte sin vilja igenom. Av hänsyn till den pågående förundersökningen blev det stängda dörrar, precis som åklagaren hade önskat.

Att en misstänkt begär en öppen häktningsförhandling är ovanligt. Det sa åklagare Johan Fahlander vid en improviserad presskonferens efteråt.

— Men jag lägger ingen värdering i det, sa Johan Fahlander.

Han förklarade att det av utredningsskäl oftast är regel att häktningsförhandlingar hålls bakom stängda dörrar. Domaren hade då nyss också gått på den linjen och förhandlingen stängdes för allmänheten.

Innan dess hade åklagaren lagt fram sina häktningsskäl. Och kvinnan hade via sin advokat gett sin syn på saken. Hon bestred hans yrkande och menade att det inte fanns några skäl att häkta henne.

Rätten valde att gå på åklagarens linje, att häkta henne på sannolika skäl misstänkt också för drunkningsmordet. En stund senare var det omhäktningsförhandling för den 25-årige svärsonen. Också han häktades - ännu en gång.

Åklagarna i de pågående mordutredningarna hoppas kunna samordna utredningarna och ha dem klara och redo för åtal - i mitten av april.

Tidningen rapporterade live från måndagens förhandlingar. Hela rapporteringen nedan.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaVästeråsArbogamordetBrottKrimmord
Relaterat