Butiksinnehavare Feras Kalla och Rawda Alhalabia.

Ny klädbutik i Retuna återbruksgalleria

Eskilstuna

Klädbutiken For You har slagit upp portarna på Retuna Återbruksgalleria.

— Gamla grejer har ett värde, säger butiksinnehavaren Feras Kalla.

Feras Kalla driver butiken tillsammans med sin fru Rawda Alhalabia.

— Förutom miljönyttan med att återanvända saker för de med sig kunskap om historia och traditioner, säger Feras Kalla.

For You är det senaste tillskottet bland butikerna i Retuna återbruksgalleria. For You har ett brett utbud av herr-, dam- och barnkläder. Här kan kunderna hitta allt från märkeskläder till plagg från de stora kedjorna.

— Det är faktiskt många som frågat om kläderna verkligen är använda förut. Det är de - det kommer in mycket fint till oss här på Retuna, säger Feras Kalla med ett leende.

Retuna återbruksgalleria invigdes 2015. Den drivs av det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och Miljö, EEM. På Retuna är allt som säljs återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

Butikerna i gallerian hämtar sitt sortiment från det som lämnats in på Retuna återvinningscentral. Personal från kommunens resursenhet AMA gör en första gallring av det som lämnats i återvinningen. Sedan väljer butikerna vad de vill ta tillvara och sälja till sina kunder.

— Jag tycker att det är fantastiskt att få vara en del av det som händer här på Retuna. Tillsammans kan vi göra en stor insats för vår planet, säger Feras Kalla.

Han kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och har tidigare jobbat som civilingenjör. Rawda Alhalabia är också ursprungligen från Syrien, där hon arbetat som journalist. Paret vill nu arbeta vidare med att höja statusen på second hand-kläder.

— Tidigare handlade man second hand för att man inte hade råd med nya kläder. Men nu handlar det inte längre bara om pengar, utan främst omtanke om miljön, säger Rawda Alhalabia.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat