Ny vädertrend – men brandrisken består

Eskilstuna

Under helgen som var öppnade sig himlen och regnet öste ned i Eskilstuna. Värmen kvarstod men väderprognosen framöver visar nu en ny trend, säger meteorolog Emelie Karlsson på SMHI.

Värmen har pågått nu under en lång tid och för närvarande är det fortfarande en klass 1-varning i länet. Det innebär att det varit maximala dagstemperaturer på 30 grader eller högre. Men till helgen tar trenden en ny riktning

– Den nya trenden är att det går mot en aningen lägre temperaturer. Det betyder inte att det kommer bli kallt, men att maxtemperaturen blir runt 25, än de 30 graderna som vi hittills har haft, säger Emelie Karlsson.

Under helgen blir temperaturen svalare och torrare. Eventuellt kan regnskurar och åskskurar komma in i länet.

När kan vi förvänta oss att få mer regn?

– Framöver blir det inte några avancerade regnskurar. Till helgen skulle det kunna passera enstaka skurar men det kommer att bli stora lokala skillnader. Tittar man även på nästkommande vecka blir det även då, bara lokala mindre regnskurar men temperaturen kommer fortsätta att ligga på 25 grader.

Kan man säga att det regn som kommit har minskat brandrisken?

– Regnet har bara minskat risken tillfälligt, men med tanke på hur torrt de är i markerna krävs det mer regn. Och eftersom att prognosen inte visar något avancerat regn framöver kvarstår risken. Vi skulle behöva ha ett längre och lagom intensivt regn, på upp till tolv timmar för att kunna känna oss säkrar, säger Emelie Karlsson.

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna Centrumeskilstunasommar väder