• För andra natten i rad har fotanglar hittats i korsningen mellan Drottninggatan och Smedjegatan. Fotanglarna på den infällda bilden är inte samma som de som har hittats, men enligt polisen är de av snarlik typ. Foto:
  • Fotanglarna i Eskilstuna är enligt polisen av ungefär den här typen, ihopsvetsade bitar av armeringsjärn. Bilden föreställer dock inte de beslagtagna fotanglarna. Foto:
  • Thomas Agnevik, presstalesperson för polisens Region Öst. Foto:
1/

Nya fotanglar utspridda i Eskilstuna: "Vi förstår inte syftet med det här"

Eskilstuna

Natten mot tisdagen upptäckte en snöröjare att fotanglar spridits ut i korsningen mellan Drottninggatan och Smedjegatan i centrala Eskilstuna. Nu har det hänt igen – i samma korsning.

– Vi förstår inte syftet med det här, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisens Region Öst.

Fotanglar används ibland av kriminella för att underlätta en flykt från en brottsplats och förhindra att någon följer efter. De är ofta tillverkade av spikar eller avklippta armeringsjärn.

– Antingen gör man det för att få stopp på polisen. Kör vi på en sådan där får vi ju punktering. Eller så vill man orsaka oreda i trafiken. I till exempel Stockholm läggs de ibland ut på lederna för att orsaka stopp, säger Thomas Agnevik.

Vid 03.50 natten mot tisdagen slog en snöröjare larm om att fotanglar spridits ut i korsningen mellan Drottninggatan och Smedjegatan. Polisen tog de 15-20 fotanglarna i beslag och inledde en utredning om försök till skadegörelse. Något annat brott kunde man inte koppla fotanglarna till, och ingen verkade ha kört på dem.

Natten mot onsdagen upptäcktes ytterligare 25 fotanglar i samma korsning. Upptäckten gjordes vid 05.20 på morgonen.

– Det var en polispatrull som åkte förbi och fick syn på dem, berättar Thomas Agnevik.

Polisen utesluter att fotanglarna har legat kvar på platsen ända sedan natten mot tisdagen.

– Vi var ju där förra natten och tog bort dem, säger Thomas Agnevik.

Inte heller den här gången kan polisen koppla fotanglarna till något annat brott.

– Vi förstår inte syftet med det här. Det verkar vara någon form av sämre busstreck. Någon som vill jäklas.

Enligt Lennart Vestergren på polisen i Eskilstuna är fotanglarna av snarlik typ som de på bilden ovan, alltså krökta bitar av armeringsjärn.

– De ser ungefär likadana ut och är tillverkade på samma vis, säger han.

Fotanglarna har båda nätterna legat utspridda över vägkorsningen, i körbanan, men det verkar inte som att något fordon har kört på någon av dem. Åtminstone inte som polisen känner till.

Händelserna utreds tillsvidare som försök till skadegörelse. Enligt Lennart Vestergren har polisen inte mycket att gå på annat än det 40-tal fotanglar som nu finns tagna i beslag.

Det är tveksamt om det finns någon övervakningskamera i området som kan kasta ljus över det inträffade.

– Jag tror tyvärr inte att vi har så mycket att hämta där, säger Lennart Vestergren.

Polisen är därför angelägen om att få in uppgifter utifrån. Den som vet något, eller som har gjort iakttagelser kring den aktuella korsningen nära järnvägsstationen under nätterna mot tisdagen och onsdagen, ombeds höra av sig på telefon 114 14.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaEskilstuna CentrumKrimSkadegörelse
Relaterat