Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto:

Nyfödda barnet gick inte att rädda – nu anmäler Mälarsjukhuset sig självt

Eskilstuna

Mälarsjukhuset i Eskilstuna har genom chefsläkare Peter Augustinsson anmält sig självt enligt Lex Maria, efter en händelse där ett nyfötts barns liv inte gick att rädda.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kontaktade en gravid kvinna från norra Sörmland mödravården på grund av magbesvär. Hon fick då råd att söka förlossningsavdelningen, men uppfattade inte detta.

Ett par dagar senare kom hon i stället till akuten på Mälarsjukhuset. Hon uppgav då att hon hade bröstsmärtor, och man kunde konstatera att hennes blodtryck var högt. Det fanns dock inga tecken på blodpropp eller hjärtproblem, och hon uppmanades återigen att kontakta förlossningsavdelningen.

Den natten uppsökte hon förlossningen. Enligt anmälan upplevde hon värkar och hade dimsyn. Hon var även allmänpåverkad, och fosterljuden var svårtolkade. Beslut togs om att förlösa henne med akut kejsarsnitt.

Barnet var emellertid livslöst, och trots återupplivningsförsök gick barnets liv inte att rädda. Dessutom tvingades kvinnan till två veckors sjukhusvistelse där hon bland annat behandlades för njurpåverkan.

Inspektionen för vård och omsorg ska nu utreda det inträffade och se om något fel har begåtts. Enligt sjukhusets anmälan till IVO har man själva redan analyserat händelseförloppet och vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

MälarsjukhusetBarnDödsfallSjukvård
Relaterat