Över 1000 hundar visade upp sig på Ekängens IP

Eskilstuna

Under lördagen samsades över tusen hundar och tre gånger så många människor om utrymmet på Ekängens IP. Ändå var det inte trångt när Södermanlands kennelklubb arrangerade sin årliga nationella hundutställning.

– Den här helgen är vädret perfekt för både två- och fyrbenta, konstaterade klubbens ordförande Pernilla Hallgren Pettersson.

Utställningen, som är den största i Sörmland, arrangeras i år på Ekängens IP för nionde året i rad. Tidigare hölls den i Nyköping, men när det blev för trångt till Rosvalla IP flyttades den till Eskilstuna.

På gräsplanen var ett 15-tal ringar – ja, det heter så i hundsammanhang trots att de är fyrkantiga – tydligt markerade med plastband. Runt ringarna hade många utställare satt upp tält som skydd för såväl sol som eventuellt regn. Det borstades och putsades för att hundarna skulle visa upp sina absolut tjusigaste sidor.

– Det är rätt fantastiskt att trots att det är så många hundar här är det väldigt lugnt och det hörs väldigt lite skällande, utbrast Minna Vaattovaara som är vice ordförande i Södermanlands kennelklubb.

  • Marie Gerdt samlar pudeln Lovikkas päls i prydliga tofsar när utställningen är över. Foto:
  • Ett gäng shih tzu visas inför domarens skarpa ögon. Foto:
  • Bob är tre år och av rasen chow chow – den med blå tunga. Foto:
  • Man skulle kunna tro att bullterriern Edith, ett och ett halvt år, är sminkad. Det är hon inte. Hon är född med denna iögonfallande teckning. Foto:
  • Anna Tommilas Lhasa Apso Skipper är champion och har tuff konkurrens av andra champions i sin klass. Foto:
  • Lhasa Apson Skipper flyter fram med den långa, böljande pälsen. Foto:
  • Foto:
1/

Utställningen pågår i två dagar. Under lördagen var 1 004 hundar av 112 olika raser anmälda. Stora, små, långhåriga, korthåriga. Ett ypperligt tillfälle för den som går i hundköpartankar att skapa sig en bild av olika raser, och kanske fråga ägarna om vilka egenskaper, för- och nackdelar de har.

Under söndagen visas något färre hundar – 754 är anmälda och antalet raser uppgår till 85. Dagen avslutas dessutom med "the grande finale" Best in Show då utställningens allra vackraste hund utses.

Bedömningarna börjar klockan 9 och finaltävlingarna cirka 14.30. Förutom Best in Show ska då bland annat dagens bästa valp, bästa veteran och bästa uppfödargrupp utses.

Rasgrupper

Svenska kennelklubben delar in raserna i tio rasgrupper. Grupp 1 består av vall-, boskaps- och herdehundar. Grupp 2 schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Grupp 3 terrier. Grupp 4 taxar. Grupp 5 spetsar och raser av urhundstyp. Grupp 6 drivande hundar samt sök- och spårhundar. Grupp 7 stående fågelhundar. Grupp 8 stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. Grupp 9 sällskapshundar. Grupp 10 vinthundar.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaSörmlandHundHusdjur
Relaterat