Två klasser har tillkommit inför årets upplaga av Drakbåtsfesten. Politiska partierna gör upp om titeln i en egen klass och de lokala elitlagen i en annan. Foto:

Partierna gör upp – i drakbåtar

Eskilstuna

Den 9 september är det val i Sverige. Vilket parti som går segrande ur striden kan, enligt arrangören av Drakbåtsfesten, gå att förutspå, för på lördag möts de lokala partierna på ån i centrala Eskilstuna.

– Kanske kan den här tävlingen visa hur valresultatet blir?, säger Göran Petterson projektledare och ordförande i Hotell- och restaurangföreningen.

När anmälan till årets upplaga av Drakbåtsfesten stängde var totalt 25 lag anmälda, 15 i den klassiska mixklassen, fem i den nya partiklassen och fem i något som kallas Sparbanken invitation.

De fem partier som anmält sig är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Om siffran stannar på fem lag, det finns plats för efteranmälningar, kommer ett enda lopp avgöra vem som går segrande ur tävlingen.

– I och med att det är val i år känns det högaktuellt att ha med de lokala partierna. Det blir ett underhållande inslag i det hela, säger Göran Petterson, ordförande i Hotell- och restaurangföreningen i Eskilstuna som arrangerar Drakbåtsfesten och Varmt om hjärtat där Darin och Sabina Ddumba spelar.

Förutom politikerklassen finns i år även något som kallas Sparbanken invitation. Där deltar Guif, Eskilstuna United, Strängnäs IBK, Eskilstuna Gymnastikförening och Eskilstuna Simklubb, som samtliga sponsras av just Sparbanken.

Förra året avgjordes båttävlingen i samband med Parkfestivalen, men så är inte fallet i år.

– Vi tyckte det låg lite väl nära semestrarna och letade efter ett annat datum. Sparbanken funderade över att arrangera det som nu heter Varmt om hjärtat och vi frågade om vi inte skulle ha evenemangen samtidigt, och så blev det så, säger Göran Petterson.

Varmt om hjärtat är en satsning som Sparbanken Rekarne dragit i gång där vanliga människor kan vara med och bidra till lokala projekt inom bland annat forskning, idrott och kultur. Genom det som kallas crowdfunding kan människor swisha eller bidra med kortbetalning på plats.

Men det är inte enbart dessa två evenemang som Eskilstuna har att välja på i helgen. Bland annat avgörs SM i friidrott på Ekängen, något som Göran Pettersson endast ser positivt på.

– Vi har samtalat mycket under hela tiden och de tycker även att det är bra att framförallt Varmt om hjärtat äger rum. Eftersom alla hotell är fullbokade och många är hitresta har besökarna något att göra på kvällen då det är fri entré, säger han.

Det kommer även gå gratis buss mellan Stadsparken och Ekängen för personer som gärna skulle vilja vara på två ställen samtidigt.

Förutom drakbåtstävlingarna och två fullånga konserter på kvällen kommer det finnas ett restaurangområde och under dagen och eftermiddagen kommer Lions ställa ut veteranbilar på Hamngatan.

Du som planerat att åka bil till arrangemangen kan behöva tänka om. Strandgatan, mellan Västergatan och Törnerosgatan, kommer vara avstängd från fredag 07.00 till söndag 18.00 för att kunna göra plats för den stora scenen.

Det händer i helgen (urval) – förutom SM i friidrott

Fredag

Bryggerivisning på Eskilstuna Ölkultur, 14-15.

Huvet live på Biografbaren, från klockan 19.00.

Lördag

Drakbåtsfesten. Första start klockan 9.00. Pågår fram till 18.00.

BM-dagen. Maskinshow och parad på Volvo CE customer center. Från 10.00.

Hälsomässa i Vilstahallen, 10-15.

Loppmarknad på Rademachersmedjorna, 10-14.

Nyforsdagen på Järntorget, 12-17.

Gratiskonsert med Darin och Sabina Ddumba i Stadsparken, 19-23.

Söndag

Bakluckeloppis på Tuna Park, 11-15.

Eskilstuna veterandag, som är Sveriges största. På Ekeby flygfält med utställningar och flyguppvisningar. Tjuvstartar lördag från 14.00. Avslutas söndag 16.00

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunafestival
Relaterat