• Berit Wickman och Gunnel Wickström är ordförande respektive sekreterare för Pro Hällbybrunn och är båda veteraner i seniorrallyt. Foto:
  • Köbildning redan en kvart innan start när pensionärsrally arrangeras för sjunde gången. Foto:
  • Alla deltagare måste kunna peka ut var spolarvätska och bromsvätska sitter, annars blir det poängavdrag. Foto:
1/

Pensionärsrallyt lockade ut många i höstsolen

Eskilstuna

Rally och frågesport längs asfalt och grusvägar, men bara för pensionärer. På torsdagsförmiddagen gick startskottet för Eskilstunas sjunde seniorrally.

En kvart innan startsignal slingrar sig fjorton bilar som en orm längs Isstadions parkering. I princip alla deltagare är på plats.

– Typiskt pensionärer att vara i tid, säger Gunnel Wickström från Pro Hällbybrunn med ett skratt.

"Mona är kartläsare i dag", säger Roland Nilsson. Mona Olsson och Roland Nilsson tävlar för tredje gången. Foto:

Det är sjunde året som Pro Slagsta arrangerar ett seniorrally. Men den som tror att det är pensionärer som fräser förbi varann på en rallybana blir kanske besviken – det är mer utav en bilrebusjakt, en frågeorientering med bil. En av dagens deltagare, Roland Nilsson, är dock en gammal rallyveteran.

– Vi körde runt här skogen i ungdomen, då var jag väl en 18-19 år, säger Roland Nilsson som idag tävlar med Mona Olsson. Det är tredje gången jag och Mona kör seniorrally, det är kul att komma ut och träffa folk, och så blir det fika efteråt.

Motorhuven står öppen på Rolands bil. Rolf Jansson från Pro Slagsta ber honom peka ut var bilens spolarvätska sitter.

– Kan deltagarna inte svara på var spolarvätskan och bromsvätskan sitter så får de en poängs avdrag till frågesporten, säger Rolf Jansson.

I år går rallyt över Björsund, Strandsbro, Kjula och tillbaka till Isstadion. En ny rutt för varje år med elva frågor längs vägen och så en utslagsfråga vid målgången. Bilarna släpps iväg med en minuts mellanrum, vinnaren är inte den som är först i mål utan den som svarar rätt på flest frågor. Och mobiltelefon är ett no no - att googla fram svar är fusk.

Gunnel Wickström och Berit Wickman tävlar för Pro Hällbybrunn, och har varit med sedan starten.

– Det är ett trevligt initiativ och det har blivit en hel del pokaler till oss på Hällbybrunn genom åren, säger Berit Wickman. Och förhoppningsvis även idag.

– Ja, det gäller att vi är på nu, Berit, säger Gunnel Wickström.

Seniorrally arrangeras alltid andra torsdagen i september – och det är inte första gången som det är klar himmel på rallydagen. "Vi har haft sånt här väder jämt", säger Berit Wickman. Foto:

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

PROEskilstunaFritidPensionärRally
Relaterat