Petri Meldo filmade den dramatiska branden i Eskilstuna

Eskilstuna/Månadens läsarbild

På bara några minuter var restaurang Finjan vid Fristadstorget i centrala Eskilstuna helt övertänd. På en balkong i huset mitt emot stod Eskilstunabon Petri Meldo och filmade händelseförloppet.

Klockan närmade sig halv tolv på tisdagskvällen den 24 oktober. Petri Meldo skulle precis gå och lägga sig när han tittade ut genom fönstret och såg rök bolma fram från byggnaden tvärs över torget.

— Jag gick ut på balkongen för att se vad det var som hände. Då, när jag kom ut, hade elden redan börjat flamma upp, berättar han.

Eftersom han hörde att flera personer nere på Fristadstorget larmade SOS började han filma branden med sin mobiltelefon. På filmen syns det explosionsartade brandförloppet med eldslågor som stiger upp mot husfasaden och tjock svart rök som väller ut från det som en gång var en restaurang. Kameran fångar också ljudet från stora glaspartier som krossas av hettan och i bakgrunden hörs Petri Meldo och hans sällskaps röster i väntan på att de första brandstyrkorna ska dyka upp. När blåljusen från polis och räddningstjänst syns i slutet av filmen skymtar även en kvällscyklist som trampar förbi vådligt nära brandhärden.

— Det känns som om minuterna går väldigt långsamt och att det tar en evighet när man väntar på att räddningstjänsten ska komma, konstaterar Petri Meldo.

Då den brandhärjade byggnaden består mestadels av dagöppna kontor kände sig Petri Meldo inte särskilt oroad över att det skulle finnas människor kvar i huset. Däremot var det olustigt att ha branden så nära den egna bostaden och övriga bostäder runt omkring.

— Det var otäckt. Man vet ju inte hur elden sprids, säger Petri Meldo.

Petri Meldo, här med hunden Sigrid, blev vittne till branden på restaurang Finjan vid Fristadstorget i Eskilstuna den 24 oktober i år. Foto:

Hittills har Petri Meldos filmklipp visats nästan 17 000 gånger på ekuriren.se. Petri Meldo har också blivit ombedd av polisen att skicka in originalfilmen till polisens förundersökning.

Har du fått några andra reaktioner efter filmen?

— Ja, det är några som känt igen mitt namn efter att ha sett den, säger Petri Meldo som nu belönas med 999 kronor då hans filmklipp utsetts till oktober månads läsartips.

Enligt polisen tyder allt på att branden var anlagd och händelsen utreds som mordbrand. Restaurangen förstördes helt i eldsvådan och även butiker och näringsidkare i närheten drabbades av bland annat rök- och vattenskador. Vissa av dem har ännu inte kunnat öppna upp sin verksamhet igen efter branden.

TIPSA: SMS:A ELLER MMS:A TILL 724 25

Att tänka på när du tar nyhetsbilder eller filmar:

Om det är en nyhetshändelse, tänk på att inte vara i vägen eller störa personal på platsen. Visa respekt och medmänsklighet när du dokumenterar händelser, tänk på den personliga integriteten. Ta inte bilder eller filma personer i nöd – hjälp dem i stället. Följ alltid lagen när du tar bilder.

Fotografernas tips – så tar du bästa nyhetsbilden:

1. Ta många bilder och om möjligt ur olika vinklar.

2. Gå nära ditt motiv om det inte riskerar att hota den personliga integriteten eller störa.

3. Undvik att fotografera i motljus.

4. Blev bilden väldigt mörk? Om du vill: Justera ljusnivån i bilden med mobilens redigeringsverktyg. Men lägg inte filter på din nyhetsbild.

5. Ta dina bilder och filmer på bredden med mobilen.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

FristadstorgetBlåljus Läsarbildbrand

Mest delat denna vecka

Relaterat