Foto:

Polisen hittade rörbomber i Eskilstuna – en man anhållen

Eskilstuna
En 40-årig man greps under natten till fredagen i Eskilstuna efter att polisen upptäckt att mannen bar med sig rörbomber.

Det började med att den gripne mannen var hemma i en kompis lägenhet på torsdagskvällen. Han hade druckit alkohol ska sedan ha blivit otrevlig och då ringde kompisen polisen för att få ut honom ur lägenheten. Polispatrullen skulle avvisa mannen och det gick utan problem, men de blev snart varse om att mannen hade med sig något farligt.

– När vi kommer dit, strax innan fyra på natten, så hittar vi två rörbomber som mannen hade med sig, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl hos polisen.

Mannen var berusad och kunde förhöras först under fredagsförmiddagen. Åklagaren fattade under förmiddagen beslut om att anhålla 40-åringen.

I nuläget är han misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Rörbomberna, som är en typ av hemmagjorda bomber, tas om hand av polisens tekniker som kommer att undersöka om de är funktionella. Resultaten i den undersökningen kommer att påverka hur polisen går vidare i ärendet.

– Vad han har haft för avsikt med dessa bomber är oklart i nuläget, säger Roland Lindkvist.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare för betydligt vardagligare brottslighet. De hemtillverkade rörbomberna bedöms inte ha varit särskilt kraftiga och kunde desarmeras av poliserna själva.

– Utan att själv ha sett dem drar jag därmed slutsatsen att de inte varit särskilt komplicerade, säger Robert Granbäck på krimjouren i Eskilstuna.

Mest delat denna vecka