Metadontjuvar slog till mot Beroendecentrum – väktare misshandlad

Eskilstuna

Tidigt på fredagsmorgonen slog två medicintjuvar till mot Mälarsjukhuset. De bröt sig in i ett läkemedelsrum och stal läkemedel till ett betydande värde innan de försvann från platsen - efter att först ha misshandlat en väktare med en kofot.

Inbrottslarmet på Beroendecentrum gick vid sjutiden på fredagsmorgonen. Av en ren händelse befann sig en väktare precis i närheten, och tog sig snabbt till läkemedelsrummet i fråga. Där stötte han på de två tjuvarna. De hade fyllt en stor, svart trunk med läkemedel.

Den ene tjuven hade en röd kofot, och när han fick syn på väktaren uppges han ha gått till attack med den.

— Han slog honom med tre fyra slag mot överkroppen, säger Benny Ljungkvist på polisen i Eskilstuna.

Väktaren lyckades enligt Ljungkvist freda sig ganska bra, och uppges även ha slagit tillbaka med sin batong.

När tjuvarna började springa därifrån följde väktaren efter. Det berättar Mikael Ericson, som var vakthavande befäl under morgonen.

— Väktaren tog upp jakten på gärningsmännen till fots. De sprang därifrån och lämnade sedan platsen i en vit skåpbil som åkte i riktning mot Strängnäsvägen.

Larm gick ut inte bara till poliser i Sörmland, utan även Stockholm, Uppsala och Västerås. Men på fredagseftermiddagen hade polisen ännu inte hittat skåpbilen.

Brottsplatsen spärrades av för en teknisk undersökning. Enligt Mikael Ericson säkrades vissa spår redan under morgonen.

— Vi ska dessutom titta på övervakningsfilmer.

Tjuvarnas byte blev läkemedel till ett betydande värde. Enligt trovärdiga uppgifter till tidningen rör det sig om hela Beroendecentrums lager av metadon, tänkt att räcka i fyra veckor.

Polisen vill inte bekräfta det fullt ut, men till stora delar.

— Metadon är en del av bytet. Och det rör sig om ett stort värde, säger Johan Carlsson, som i egenskap av jourhavande förundersökningsledare tog över ärendet under morgonen.

Under fredagen ägnade sig polisen åt så kallad inre spaning. Utöver säkrade spår har man fått signalement på gärningsmännen, och även skåpbilens registreringsnummer. Den är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Carlsson är dock försiktig med att lämna ut mer detaljerade uppgifter, då eventuella vittnen kan påverkas av dem. I stället hoppas han att den som har gjort iakttagelser hör av sig till polisen och berättar om dem, på telefon 114 14.

Även när det gäller bilens registreringsnummer vill han vara försiktig.

— Den kan vara falskskyltad. Vi jobbar med alla tänkbara uppslag, säger han.

Tidningen har sökt både vårdenhetschefen och chefsöverläkaren på Beroendecentrum utan framgång.

Metadon

Metadon är ett narkotikaklassat morfinliknande läkemedel. Det är vanligt att heroinmissbrukare behandlas med metadon.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBrott
Relaterat

Mest delat denna vecka