Här, i Fors kyrkopark, har det senaste överfallet ägt rum nattetid i Eskilstuna. En ensam kvinna på väg hem, överfölls av en ensam man. Kvinnan räddades av fyra okända. Men vilka är de? De kan ha viktig information, säger polisen och hoppas att de hör av sig. Foto:

Polisen manar till försiktighet efter en rad överfall i Eskilstuna

Eskilstuna

Ska du ut och röra dig i Eskilstuna på kvällarna? Kanske nattetid? Då bör du vara lite extra vaksam. Speciellt om du ska ta dig hem från krogen. Den uppmaningen riktar nu polisen i Eskilstuna till stadens invånare efter en rad överfall den senaste tiden.

– Vi är inte ute efter att skrämma folk. Men vill ändå att folk är uppmärksamma. Ibland får man uppfattningen att gärningsmännen står och väntar på människor som inte har noll promille i blodet. Man ska helst gå med sällskap när man går hem från krogen, säger Lars Franzell, på polisens enhet för grova brott i Eskilstuna.

– Uppmaningen gäller både kvinnor och män. Det är nästan fler män än kvinnor som är utsatta, säger Franzells kollega Lennart Vestergren.

Flera Eskilstunabor har överfallits i Eskilstuna i sommar. Ibland är gärningsmannen ensam, ibland är de flera, i gäng. Och polisen är övertygad om att det finns folk som sett och gjort iakttagelser och hoppas att den som vet något hör av sig till polisen på telefonnumret 114 14.

Den senaste i raden av överfall ägde rum i Fors kyrkopark natten till lördagen den gångna helgen.

Klockan var 01.50 och en ensam kvinna var på väg hem och gick från centrum genom parken på väg mot söder.

Plötsligt blev hon överfallen av en ensam man som knuffade omkull henne så att hon hamnade på rygg på marken.

– Han satte sig på henne och låste fast hennes armar och ben rejält. När hon försökte ropa på hjälp försökte han täcka över hennes mun, berättar Lars Franzell.

Kvinnan försökte slingra sig loss och när hon skulle ropa på hjälp andra gången, blev hennes belägenhet uppmärksammad.

– Fyra personer, tre killar och en tjej kom till hennes undsättning och mannen blev skrämd och försvann, berättar Lars Franzell.

De fyra som hjälpte kvinnan i parken hjälpte henne också hela vägen hem. Men vilka de okända hjälparna är vet varken kvinnan eller polisen och önskar nu att de hör av sig. De kan sitta inne med viktig information.

Nu går polisen ut till Eskilstunaborna och manar till vaksamhet och försiktighet. En rad överfall har skett i Eskilstuna i sommar. Lars Franzell på enheten för grova brott uppmanar speciellt folk som ska gå hem från krogen - att vara vaksamma. Foto:

Lars Franzell säger att polisen inte vet vad mannen var ute efter. Om det var ett rånförsök eller ett försök att antasta kvinnan sexuellt. Men han fick inte med sig något och hon blev inte heller sexuellt ofredad. Det polisen kan styrka juridiskt just nu är att en misshandel har ägt rum, konstaterar Franzell och Vestergren.

– Hon fick rejält med blåmärken eftersom han höll fast henne så hårt. Hennes glasögon fick sig också en knäck. Hon är väldigt arg nu för att hon inte tog en taxi hem som hon hade funderat på, säger Lars Franzell.

Man vet inte mycket om mannen som överföll kvinnan. Det finns just nu ingen misstänkt.

Men också män blir alltså överfallna. Av de fall som polisen har "listat" just nu, är de flesta brottsoffren män. Och några misstänkta finns inte.

Tror ni att överfallen har ett samband? Att det kan röra sig om samma gärningspersoner?

– Det går naturligtvis inte att utesluta det i några av fallen. Det är ju inte ett normalbeteende att göra såhär. Det är ju inte alltför många som överfaller människor på det här viset, säger Lars Franzell.

I anslutning till den här artikeln finns också en sammanställning på andra överfall som ägt rum i Eskilstuna sedan maj och fram tills nu.

Poliserna Lennart Vestergren och Lars Franzell konstaterar att de flesta fallen har ägt rum söder om centrum, sent på dygnet och på väg hem från krogen.

– Det finns ju ett våldskapital hos de här individerna. Det är helt tydligt. Det kan sluta illa, säger Lennart Vestergren allvarligt.

– De som gör det här visar en enorm hänsynslöshet mot människorna i sin omgivning, säger Lars Franzell.

De båda hoppas nu på allmänhetens hjälp, och på vaksamhet. Det finns givetvis människor som vet vilka som ägnar sig åt den här typen av brottslighet. Man skryter gärna i sina gäng om vad man gjort till exempel Om polisen däremot ställer frågor blir det tyst.

– Då blir de som musslor. De har lärt sig att de ska hålla tyst, säger Lars Franzell.

Men polisen då? Vad gör polisen för att försöka förhindra att sådana här brott sker?

– Polisen visar uppmärksamhet. Polisen rör sig vid de här platserna, på de här tidpunkterna. Men på helgerna när det är många andra ingripande hinner vi inte lika ofta och mycket som vi skulle vilja, säger Lennart Vestergren.

Överfallen i Eskilstuna där polisen vill ha in tips

5 maj, klockan 01.00. Nygatan. En gärningsman hotar en 20-årig ung man med kniv och pistol. 20-åringen blir rädd och lämnar ifrån sig sin mobil.

11 maj, klockan 18.00. Lagrådsgatan. Fyra okända gärningsmän hotar två män. Gänget säger till de båda målsägarna som är i 25-årsåldern, att de tänker hugga dem med kniv om de inte lämnar ifrån sig sina värdesaker.

15 maj, klockan 22.20. Lagrådsgatan. Tre gärningsmän ger sig på en ensam målsägande, en 24-åring. De sparkar och slår mannen, också när han ligger på marken. Mannen ådrar sig bland annat sårskador i ansiktet och förs till sjuhus i ambulans. Gärningsmännen får med sig en mobiltelefon.

2 juni, klockan 00.01. Svengrensgatan. En gärningsman hotar sitt offer med pistol och försvinner med en mobiltelefon.

2 juni. klockan 03:15. Svengrensgatan. En gärningsman stjäl en mobiltelefon ur en målsägandes väska.

5 juni. klockan 00.00, vid midnatt. Nyforsgatan. Tre gärningspersoner, två män och en kvinna, ger sig på en man i 50-årsåldern och sliter bland annat av honom hans plånbok.

17 juni. klockan 00.30. Fröslunda centrum. Mellan tre och fyra gärningsmän ger sig på en 65-årig man som är på väg hem från krogen. Mannen blir nedslagen med både sparkar och slag och faller till marken. Gärningsmännen försvinner med hans mobiltelefon och plånbok. Mannen förs till sjuhus i ambulans.

27 juni. klockan 00:00, vid midnatt. I "tunneln" vid Gymnastikgatan. En 65-årig man är på väg hem på Gymnastikgatan och promenerar från centrum. Plötsligt omringas han av fyra okända män som frågar honom vad klockan är. De hotar honom sedan med kniv och tvingar av honom hans mobiltelefon, hans dykarklocka och 2 500 kronor i kontanter.

14 juli. klockan 01.50. Fors kyrkopark. En okänd gärningsman ger sig plötsligt på en kvinna som är på väg hem genom parken från centrum. Mannen fäller kvinnan till marken och håller fast henne. Hon räddas av fyra okända som upptäcker vad som pågår (mer information om denna händelse i artikeln).

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaEskilstuna CentrumFröslundaNyforsBrottKrimöverfall
Relaterat