Fredrik Pettersson, studieombudsman på ABF Sörmland. Foto:

Pridearrangörer utsatta för nazistisk propaganda

Eskilstuna

Propaganda från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sattes under natten till torsdag upp hos arrangörer av pridefestivalen i Eskilstuna.

– Vi vill få hjälp av Eskilstuna att visa att vi är så många fler som står upp för kärlek och demokrati, säger Fredrik Pettersson från ABF.

På lördag kommer Springprideparaden att gå genom Eskilstuna. Men prideflaggan som vajade vid stadshuset blev stulen natten till onsdag. Natten efter blev Svenska kyrkans prideflagga vid Klosters kyrka stulen och stadshuset och arrangörer av pride i Eskilstuna utsattes av propaganda-aktioner signerade nazistiska NMR.

– Det är så jäkla sjukt att de gör det här. Att de har en organisation som trycker upp polisband med deras symboler, säger Fredrik Pettersson som är studieombudsman på ABF Sörmland.

Han sitter vid ett bord på sitt kontor som är fullt av kaffekoppar, prideaffischer och utspridda papper – samt den nedrivna nazistpropagandan från Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Fredrik Petterssons kolleger möttes av propagandan när de kom till jobbet på torsdag morgon. ABF polisanmälde händelsen och valde att uppmärksamma det via sin Facebooksida.

– Nazisterna försvinner inte bara för att vi inte säger något. Vi vill få hjälp av Eskilstuna att visa att vi är så många fler som står upp för kärlek och demokrati. Vi är så oändligt många fler och vi har rätt och de har fel, säger han.

ABF var inte ensamma om att bli utsatta. Studieförbundet Sensus fick posters med homofobiskt budskap uppklistrat på sin dörr och sin handikappsramp inlindad i avspärrningsband med nazistiska symboler.

En medarbetare på Sensus som vill vara anonym berättar för Eskilstuna-Kuriren att den person som var först på plats på morgonen var en medarbetare med utländskt ursprung som kommer från ett krigsdrabbat land.

– Han blev jätterädd och ville inte gå in i huset. Det blev väldigt negativt för honom, säger medarbetaren.

Sensus, Studieförbundet ABF, Svenska kyrkan och Munktell Science park är alla medarrangörer av pride och har polisanmält att de blivit utsatta av liknande nazistpropaganda under natten.

– Från början så tänkte jag att det var något polisiärt och att polisen spärrat av. Men sedan såg jag var det var, säger Linda Stockenberg, serviceansvarig på Munktell science park.

Polisen i Eskilstuna är informerad om nazistpropagandan och har fått in flera anmälningar om hets mot folkgrupp gällande aktionerna.

– Det är naturligtvis besvärligt för arrangören, säger kommunpolis Thomas Bergqvist.

Pridefestivalen arrangeras av RFSL och polisen har löpande kontakt med RFSL och medarrangörerna om prideparaden och om nazistpropagandan.

– Underrättelsetjänsten inkopplad och jobbar med det här. Vi kommer fortsätta genomföra planen vi har under pride. Om vi sedan hanterar resursen på ett annorlunda sätt får vi se, säger Thomas Bergqvist.

Har nazistaktionerna ökat hotbilden mot pride i Eskilstuna?

– Vi konstaterar att de har gjort en opinionsyttring och blir det ytterligare opinionsyttringar får man göra någon typ av reaktion från vår sida. Vi kommer att fortsätta göra vårt jobb på lördag och hoppas att arrangören inte avviker från evenemanget.

Finns det något som pekar på att NMR ligger bakom stölden av prideflaggan?

– Man kan spekulera kring att det hör ihop men det stannar där. Vi har inga ytterligare kopplingar mellan att flaggan försvann och opinionsyttringarna.

Arrangörer för pride i Eskilstuna

RFSL Eskilstuna med stöd av Destination Eskilstuna.

Samarbetsparters till evenemanget är Eskilstuna Kommunkoncern, Munktell Science Park, Eskilstuna Energi & miljö, Eskilstuna Kommunfastighet, Eskilstuna Logistik och Etablering, ABF Eskilstuna, Vita Huset, Sensus, Nordic Wellness och Svenska kyrkan i Eskilstuna.

Källa: Eskilstuna kommun

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaHögerextremisterPolitikRasism
Relaterat