• De två män som åtalats för att ha rånat Rusta i Folkesta köpcentrum den 5 juli i somras har nu dömts till fängelse.
  • Fängelse för rånet mor Rusta i Folkesta i somras. Nu har rånarna fått sin dom. Foto:
  • Polisen var snabbt på plats vid rånet mot Rusta den 5 juli och kunde gripa rånarna i sin flyktbil inne i centrala Eskilstuna.
1/

Rånare knivhotade personalen på Rusta – nu är de dömda

Eskilstuna
annons

Maskerade och beväpnade med kniv slog de till mot Rusta i Folkesta köpcentrum. Nu har de två rånarna, en 24-åring och en 20-åring dömts till fängelse av Eskilstuna tingsrätt.

Strax efter klockan 14 onsdagen den 5 juli fick polisen larmet: Ett väpnat rån hade skett mot butiken Rusta i Folkesta köpcentrum strax utanför Eskilstuna.

De två rånarna hade masker på sig och var utrustade med kniv när de tvingade till sig kassan. En kvinna i personalen hade precis satt sig i kassan när hon hörde att någon kom inspringande i butiken. Ett par sekunder senare hade hon en kniv tryckt mot sin midja. Mannen som tryckte kökskniven mot hennes kropp sa åt henne att ge honom pengarna.

Under rättegången som nyligen avhandlats i Eskilstuna tingsrätt berättade kassörskan om hur rånet hade gått till. Hon försökte få ut kassalådan efter rånarens hot, men fick det inte att fungera. Då försökte rånaren själv att ta ut kassalådan och tryckte i stället kniven mot hennes tumme. Till slut lyckades han och tog med sig kassalådan ut ur butiken. På vägen ut tappade han kniven, men återvände för att plocka upp den.

Det gick fort och det hela var över på ett par minuter berättade hon. Men hon blev väldigt rädd och fick ett blåmärke vid ena tummen och ett märke på sidan av kroppen.

Flera andra personer som fanns på plats när rånet ägde rum vittnade under rättegången och berättade vad de sett och hört. De samlade iakttagelserna som de hade gjort gjorde att polisen snabbt fick kontroll på rånarnas flyktbil och en stund senare stoppade den i korsningen Krongatan/Gillbergavägen i centrala Eskilstuna. Poliser som låg bakom rånarbilen kunde också se hur en person i rånarbilen framför kastade ut något genom fönstret. Det var en rånarluva, en kniv och en handske som en stund senare togs i beslag och genomgick teknisk analys.

När bilen stoppades och de misstänkta rånarna kunde gripas hade 24-åringen en stor kökskniv uppstoppad i sin vänstra jackärm. Han hade också cirka 8 000 kronor i kontanter på sig.

Under rättegången nekade både 24-åringen och 20-åringen till anklagelserna. De hade inte alls varit på platsen för rånet, sa de. Men tingsrätten trodde inte på deras version, utan gick på åklagarens linje och valde att döma dem för rånet.

24-åringen dömdes också för en stöld i en Netto-butik Arboga den 30 juni i somras. Där stal han en kassalåda med flera tusen kronor och cigaretter. En kvinnlig kund som stod vid kassan och väntade på att betala när 24-åringen kom in berättade hur otäckt det var. Efter rånet hade hon haft svårt att sova och vågade inte vara ensam hemma.

Tingsrätten dömde 24-åringen för rånet mot Rusta, stöld och olaga hot mot kvinnan i Arboga. Påföljd: Fängelse i två år.

20-åringen dömdes för rånet mot Rusta till fängelse i ett år och sex månader.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKrimrån
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka