Sven-Erik Alhem. Foto:

Rättsexpert: Blir livstid för Möller

Brott
annons

Rättsmedicinalverket bedömer att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

De båda kan därmed dömas till fängelse.

Johanna Möller kommer att dömas till livstids fängelse, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem. Men han förutsätter att tingsrättens kommande dom även kommer att prövas i hovrätten.

– Om tingsrätten dömer för alla de åtalade gärningarna, som det ser ut att bli, så är det mer än ett mord för det första. Där tillkommer mordförsöket som hon då också medverkat till. Det kan enligt min personliga uppfattning inte leda till annat än en livstids dom, säger han.

Mohammad Rajabi är mer svårbedömd, enligt Alhem.

– Det finns möjligheten att han påverkats av henne. Han är dessutom ung. Det är svårare att bedöma men jag skulle tro att det blir ett tidsbestämt straff, säger han.

För att någon ska bli bedömd som allvarligt psykiskt störd i juridisk mening ska många parametrar uppfyllas. Personen i fråga ska också bedömas ha ett fortsatt behov av rättspsykiatrisk vård och det ska finnas en risk för återfall.

Sven-Erik Alhem är inte förvånad över att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi bedöms vara allvarligt psykiskt störda.

– Det är ganska långsökt att tro att man skulle vara fullständigt frisk om man är beredd att begå den här typen av gärningar. Men störningen är ofta inte så pass långtgående att den klassas in under begreppet allvarligt psykisk störning, säger han.

I sitt underlag till beslut om att de åtalade skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning skrev Västmanlands tingsrätt att både 42-åriga Johanna Möller och hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi anses skyldiga till brott.

Enligt tingsrätten har Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016. Johanna Möller har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make den 7–8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.

Huvudförhandlingen i målet återupptas den 7 augusti. Då väntas åklagaren lägga fram sina yrkanden till påföljder gällande de åtalade.

Domen beräknas falla omkring två veckor senare.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Arbogamordet
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka