Rekordflytt när Energimyndigheten i Eskilstuna fick nya lokaler

Eskilstuna

Det blev några dagar senare än beräknat, men nu har de 370 anställda på Energimyndigheten i Eskilstuna flyttat in i sina nya lokaler.

Från första början var det tänkt att 9000 kvadratmeter skulle bli 6000, och det skulle helst av allt inte ligga längre bort från Centralstationen än Fortifikationsverket. Detta med hänsyn till de två tredjedelar av personalsatyrkan som pendlar till Eskilstuna. Och så var det tänkt att de nya lokalerna skulle vara inflyttningsklara senast måndag 9 oktober.

Det blev inte riktigt som i målsättningen. Lokalerna blev lite mindre, promenadavståndet från Centralen lite längre. Inflyttningen blev tre dagar försenad och hantverkarna jobbade förstås febrilt in i det absolut sista.

– Men vi är väldigt nöjda ändå, säger projektledaren för hela flytten Katarina Bruno på Energimyndigheten, som pekar på ett hus fyllt med energieffektiva lösningar, fönsterglas som filtrerar solljus, ventilation som styrs av närvaron i rummen och duschvatten som renar sig själv och återanvänds.

I går var hela personalstyrkan samlad på plats på Gredbygatan 10 i Söderbergs metallgjuteris gamla lokaler för att gå en husesyn.

Hela huset är aktivitetsbaserat och nästan ingen har en fast arbetsplats längre. Här väljs den arbetsplats som passar bäst för tidpunkten.

Alla kan välja mellan att sätta sig i en aktiv zon, en mellanzon eller en tyst zon eller en teknikfri zon och det finns tydliga spelregler för alla ytor man befinner sig på.

Det hela kallas för Energimyndighetens allemansrätt och handlar lika mycket om hänsyn som att försöka skapa rum som väcker lust till kreativt skapande.

– Är det så att man behöver sitta i ett stilla och tyst rum så vänder man sig till den teknikfria zonen, där man till och med uppmanas att lämna mobiltelefonen utanför, säger Katarina Bruno, som betonar att hela arbetsstyrkan var inkopplad på ett tidigt stadium för att ombyggnationen skulle bli så optimalt anpassad som någonsin möjligt.

Många synpunkter som kom i ljuset har man kunnat omsätta i praktiken, inte alla, men många.

Det är lite lågt i tak i källaren där motionsrummet återfinns, men det löste man genom att hänga upp de romerska ringarna i taket i den aktiva zonen i bottenplanet i stället.

På samma sätt är det självklart att det finns ett pingisbord i kaféet.

Katarina Bruno själv älskar motionsformen rundpingis så det ska nog komma till användning.

I en vrå närmast matsalen har man förberett för ett litet disco till kvällen.

– Men det ligger nog inte där på permanent basis, menar Katarina. Om det inte visar sig att det är en stor del av personalens bestämda åsikt att det ska finnas kvar..?

  • Det blev väldigt många wow, och kolla det här, och vad bra det blev! Projektledaren Katarina Bruno på Energimyndigheten är nöjd och glad åt väldigt många detaljer i myndighetens nya bas i Eskilstuna. Foto:
  • Det är väldigt mycket öppna ytor på Energimyndigheten och hela landskapet andas en ambition att underblåsa kreativiteten. Foto:
  • Nästan alla de fasta arbetsplatserna är borta, i stället kan medarbetarna välja arbetsplats efter behov. Fyra zoner finns att välja mellan och bakgrunderna vittnar ofta om att här en gång funnits ett gjuteri. Foto:
1/

Nytt rekord för en myndighetsflytt?

Att flytta Energimyndigheten till Gredbygatan kostade 6 miljoner.

Det tror Katarina Bruno, projektledare på myndigheten, är lika med nytt rekord i billig flytt. Det tidigare rekordet hade Lantmäteriets flytt som kostade 12 miljoner.

Framgångsreceptet stavas återvinning. Vi har till och med handlat på Second Hand, säger Katarina Bruno.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaEnergiWEBB_TV
Relaterat

Mest delat denna vecka