Rekordmånga utställare på 10-årsjubilerande mässa i Eskilstuna

Eskilstuna

På fredagen startade bomässan i Eskilstuna som pågår fram till och med söndag.

– Det här är en plattform för alla som har ett boende, säger projektledaren Rasmus Eklund.

– Här finns allt inom bygg, boende, interiör och trädgård. I år har vi dessutom kryddat med en julmässa, säger Rasmus Eklund, projektledare för bomässan.

Arrangör är det Jönköpingsbaserade mässbolaget Compass Faris Sweden AB som anordnar mässor på 14 olika orter i Sverige.

Bomässan i Eskilstuna firar i år tioårsjubileum. För andra året i rad äger den rum i Stiga Sports Arena.

– Det är verkligen en jättefin arena. Den passar väldigt bra för att bygga en mässa. Det är inga långa passager utan hallarna ligger väldigt tätt intill varandra. Jag har bara gott att säga om den, säger Rasmus Eklund.

Arrangören hoppas på mellan 6 000 och 7 000 besökare. Antalet utställare uppgår i år till 105 vilket är rekordmånga.

– Det är ett bredare startfält än vad vi har haft tidigare. Det finns verkligen någonting för alla oavsett om man ska bygga nytt, renovera, köpa nytt kök eller köpa inredning. Man kan till och med köpa en julgran här i år, säger Rasmus Eklund.

Bomässan i Eskilstuna firar i år tioårsjubileum. För andra året i rad äger den rum i Stiga Sports Arena. Foto:

På fredagen höll kändiskocken Tareq Taylor en uppskattad föreläsning om mat och trädgård. Ett av hans budskap var att man ska ta tillvara på hela grönsaken.

– Perspektivet som man som kock bör ha på grödor är att se hur man kan förlänga användningsområdet och kanske hitta nya och bättre, men också att kunna få tag i hela grönsaken; blasten, rötterna och själva frukten eller knölen, säger han.

– Vad händer om man tar i blasten på en tomat? Hur doftar det på fingrarna? Det doftar grönt, friskt och härligt! Kan vi använda den på något sätt? Kan vi extrahera den doften och få ner den i en vinägrett eller i en sorbet?

Mässbesökaren Jan-Olov Gustavsson tyckte att föreläsningen var givande.

– Just det här att tänka utanför boxen. Det finns så mycket som går att äta, inte bara råvaran som ligger i butiken.

Annika Lindholm passade på att få Tareq Taylors bok signerad. Foto:

Besiktningsexperten Johan Grufman från Byggingenjörsbyrån delade med sig av sina tips kring man kan tänka på när man ska bygga till sitt hus.

– En stor sak är ofta att titta på vad man kan göra innanför befintliga väggar. Man behöver kanske inte bygga ut så mycket som man hade tänkt för att få samma funktion, säger han.

Vad ska man tänka på när det gäller kontraktsskrivning?

– Skriv alltid ett kontrakt och betala aldrig i förväg. Kör ett standardkontrakt och lägg in viten. Se till att rumsbeskrivningar och så många detaljer som möjligt är förutbestämda innan ni skriver på, säger Johan Grufman.

På lördagen bjuder Karl Hedin på en modevisning av arbetskläder och barbershopkören Key Town Harmony sjunger i julen. I leklandet finns tomten på plats och tar emot barnens önskelistor.

På söndag föreläser Knut Knutson, känd från Antikrundan, om hur man lär sig att värdera. Han kommer även att värdera besökarnas objekt på plats. Innan mässan stänger på söndag släpps det ner 200 ballonger från taket varav flera innehåller priser från utställarna.

* * *

Varför går ni på Bomässan?

  • Familjen Karlsson från Kungsör med Elizabeth, 7, Gabriel, 5, pappa Mattias och farfar Lars: "Jag kommer hit till bomässan i dag för att jag och min far ska kolla på bastutunnor. På vägen fram kollar vi på lite andra grejer. Förhoppningsvis hittar vi något intressant", säger Mattias. Foto:
  • Ida Anderbrink och Tore Karlsson, Nyköping: "Nu är jag mest här för att vi själva ställer ut vår produkt här, en gasolkamin från Gasoltuben. Jag kollar hur mycket folk det är och hur försäljningen går". Foto:
  • Stig och Maj-Britt Landstorp, Eskilstuna: "Dels för att se utvecklingen rent tekniskt och se vad de har att erbjuda villaägare för något nytt. Det som intresserar nu är vatten och avlopp för vi bor i ett område där kommunen kräver att vi ska göra om våra anläggningar". Foto:
  • Petra Bortolini och Niklas Rantanen, Eskilstuna: "Först och främst tittar vi på om vi ska bygga nytt hus. Vi har kollat bland husleverantörerna här om de har tomter lediga och lite annan info kring husbyggen. Det är allmänt trevligt". Foto:
1/

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaStiga Sports ArenaBostad
Relaterat