• Polis och räddningstjänst på plats vid Biff Grill där en brand utbröt under natten till fredagen. Foto:
  • Avspärrat utanför Biff Grill och bar där en teknisk undersökning ska göras efter branden på krogen under natten till fredagen. Foto:
  • Polisen spärrade under natten till fredagen av området utanför Gränden som ligger på baksidan av Biff Grill och bar. Foto:
  • Brytmärken på entrédörren till krogen tyder på att de misstänkta gärningspersonerna tagit sig in den vägen. Även en fönsterruta på dörren har krossats. Foto:
1/

Brandattentat mot Eskilstunakrog – misstänkta mordbrännare gripna i Södertälje

Eskilstuna
Under natten till fredag utsattes en krog i centrala Eskilstuna för ett misstänkt brandattentat. Tack vare vittnesuppgifter lyckades polisen gripa två män som nu är anhållna misstänkta för mordbrand.

Det var strax före klockan halv två natten mot fredagen som larmet inkom till SOS. Enligt de första uppgifterna hade baren på den kända krogen Biff Grill och bar på Careliigatan tagit eld.

–Det var en förbipasserande som såg lågor inne i restaurangen, säger Johan Gustavsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

Inom en timme hade räddningstjänsten släckt elden.

– Vi var inne med rökdykare i lokalen och släckte branden, säger Johan Gustavsson.

Polisen spärrade av platsen under natten och händelsen rubriceras som mordbrand.

– Ett vittne uppgav att han sett två personer kasta in något i lokalen som sedan började brinna. Därefter lämnade de platsen i bil, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl i polisregion Öst.

Vid tretiden på natten grep polisen två män, en i 25-årsåldern och en i 20-årsåldern.

– Vittnet var så pass på alerten att vi fick delar av ett registreringsnummer. Vi kunde jobba med det och har således lyckats gripa två personer, säger Torbjörn Lindqvist.

De två männen greps i en bil som stoppades i Södertälje.

– De kunde gripas genom ett klockrent fungerande polisarbete där närliggande polisdistrikt hade larmats, säger Benny Ljungkvist vid Eskilstunapolisen.

Männen fördes till polisstationen i Eskilstuna och bilen har tagits i beslag. De misstänkta är enligt polisen hemmahörande i Stockholmstrakten och kända av polisen för tidigare brottslighet.

– De är kända i polisiära sammanhang, säger Benny Ljungkvist.

Männen anhölls under fredagsförmiddagen misstänkta för mordbrand. Båda har förnekat brott i förhör.

Enligt polisen är det i nuläget inte aktuellt med fler gripanden i ärendet.

– Vi får se vad som händer under utredningens gång, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott i Eskilstuna som kommer ta över förundersökningen.

Enligt polisen kommer den tekniska undersökningen av restaurangen troligen starta först på måndag.

– Det är ont om tekniker i Sörmland just nu men vi hoppas att den ska kunna göras så snart som möjligt, säger Lars Franzell.

Polisen vill i nuläget inte uttala sig om hur branden misstänks ha startat. Lars Franzell bekräftar dock att den är anlagd och att gärningsmännen av allt att döma tagit sig in i restaurangen via entrédörren som har kraftiga brytmärken. Flera vittnen ska höras och polisen har även säkrat filmer från övervakningskameror inne i restaurangen.

– Branden är utan tvivel anlagd men hur det gått till är för tidigt att säga.

Enligt krögaren Mats Andersson ska branden ha anlagts genom att brandfarlig vätska hälldes ut i lokalen (se länk för separat artikel).

Ingen människa kom till skada i samband med branden men restaurangen totalförstördes enligt krögaren Mats Andersson.

– Det var en fullt utvecklad brand, säger Lars Franzell vid polisen.

Det var mycket rök i hela fastigheten och utöver restaurangen har Skattemyndigheten och Hyresgästföreningen som ligger i samma byggnad drabbats av röken.

Byggnaden har vädrats ut och räddningstjänsten har även fått hantera en vattenläcka i lokalen.

– Det har uppkommit en läcka på en vattenledning så det har sprutat mycket vatten i lokalen, säger Johan Gustavsson vid räddningstjänsten.

Biff Grill och bar är ett av Eskilstuna populäraste uteställen, och utsågs i april förra året till Årets klubb 2017.