Sommaren är en bit bort men den som vill ansöka om en plats på kollo måste göra det senast den 1 mars. I år kan kommunen återigen erbjuda platser på Sågarsvedets kollo som är återuppbyggt efter branden 2015. Foto:

Sågarsvedet redo för årets kollosäsong

Eskilstuna

Sugen på kollo i sommar? Då är det hög tid att ansöka om en plats.

Till sommarens kollosäsong kan Eskilstuna kommun nu efter fyra år återigen erbjuda platser på Sågarsvedets koloni utanför Ärla. Kollot är återuppbyggt efter den ödesdigra branden och det som återstår att göra före den formella återinvigningen är diverse inköp av inventarier.

– Huset står klart och nu ska vi beställa möbler, gardiner och lampor. Och så måste vi se till att det finns saker att pyssla med för barnen som spel och böcker, säger Camilla Lovhult, kollosamordnare på Eskilstuna kommun.

Intresset för att åka på kollo är alltid större än det antal platser som erbjuds. Senast den 1 mars måste en ansökan vara inne.

– Vi uppmanar alla som vill åka att söka. Prioriteringen sker i en fallande skala där vi i första hand erbjuder plats till barn som har begränsade förutsättningar och som annars inte har möjlighet att få en vilsam och stimulerande upplevelse i en trygg miljö på sommaren, säger Camilla Lovhult.

Totalt finns 64 platser på Sågarsvedet och 108 på Åshorns kollo i Trosa, fördelade på två vistelseperioder. Utöver detta erbjuds 100 platser på dagkoloniverksamheten i Solvik.

De barn som kan komma i fråga för en plats till sommarens kollo ska vara födda mellan 2006 och 2011 och vistelsen är som tidigare år avgiftsfri.

– Vi är sannolikt den enda kommunen i hela Sverige med helt kostnadsfritt kollo och vi är otroligt stolta över den verksamhet vi kan erbjuda.

Sågarsvedet är efter ombyggnaden vinterbonad vilket gör att anläggningen kan brukas året runt. Den kommer att hyras ut till externa intressenter men tanken är också att ordna olika former av temakollo på lov och helger framöver.

– Vi har många idéer kring detta och förhoppningsvis kan vi komma i gång med det senare i år. Då kan vi tillgodose behovet hos lite äldre barn som är för gamla för att åka på vanligt kollo.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaärlaSkollovbarn och familj sommar
Relaterat