Den 42-åriga Eskilstunakvinnan misstänks för två mord som båda ska ha skett vid hennes föräldrars sommarstuga i Arboga.

Sambon pekar ut Eskilstunakvinnan som medhjälpare till Arbogamordet

Arbogamordet

Den nu 19-årige man som har erkänt Arbogamordet pekar nu ut den 42-åriga Eskilstunakvinnan som medhjälpare. Det säger Leif GW Persson i tisdagskvällens avsnitt av Veckans brott i SVT. Kvinnan sitter liksom 19-åringen häktad misstänkt för dådet där hennes pappa mördades och mamman utsattes för mordförsök.

Eskilstuna-Kuriren kunde under tisdagen berätta att polis och åklagare behöver ytterligare tid för utredningen kring mordet och mordförsöket i Arboga den 3 augusti förra året. Det framgår av de handlingar som åklagaren nu har skickat in till tingsrätten i Västmanland.

Under tisdagens avsnitt av Veckans brott framkommer också en del ny information. Enligt Leif GW Persson har 19-åringen pekat ut Eskilstunakvinnan som medhjälpare.

— Vad han säger är att den som kört honom dit och hem är den här kvinnan som han har ett förhållande med. Hon har då bett om hjälp med det här och då har han ställt upp och gjort det, säger Leif GW Persson i Veckans Brott.

Enligt honom "tvärnekar" dock Eskilstunakvinnan fortfarande till all inblandning.

— Har han gjort det så har han gjort det själv. Hon har ingen kännedom om det. Det är väl möjligt att hon någon gång uttryckt sig olämpligt om sina föräldrar men hon hade verkligen ingen tanke på att han skulle uppfatta det på det här viset.

— Killen kan bindas till huset genom vissa spår, man har inte hittat mordvapnet men han har pekat ut platsen i Eskilstunaån där han skulle ha kastat det. Det är med största sannolikhet en kniv att döma av beskrivningen och skadorna på kropparna, fortsätter Leif GW Persson.

De misstänkta, den nu 42-åriga Eskilstunakvinnan och hennes 19-årige pojkvän, sitter häktade sedan början av september förra året. Häktningstiden har på grund av den omfattande utredningen förlängts flera gånger tidigare och den här veckan är det dags för begäran om mer tid och ny förlängning.

I en framställan till tingsrätten begär åklagaren nu förlängd åtalstid igen. I skrivelsen konstaterar åklagaren också att delgivningen av förundersökningen har påbörjats, men att den har blivit framflyttad något i förhållande till vad man angett tidigare. Åklagarens nya bedömning: åtal kan komma ifråga tidigast i mitten av mars 2017. Då kommer Eskilstunakvinnan och hennes pojkvän att ha suttit häktade i drygt ett halvår.

Den 42-åriga Eskilstunakvinnan fortsätter att neka till brott men liksom Eskilstuna-Kuriren berättade i förra veckan har 19-åringen erkänt mordet och mordförsöket i Arboga den 3 augusti.

— Han har suttit häktad länge, han är en ung person, han har ett samvete, säger Lars Jähresten, 19-åringens försvarsadvokat till SVT:s Veckans brott.

Enligt honom erkände 19-åringen spontant i ett förhör med polis.

— Han har erkänt mord och mordförsök, säger Lars Jähresten.

TV-programmet tar också upp det andra mord som Eskilstunakvinnan är misstänkt för: drunkningsmordet vid samma sommarstuga i Arboga, i augusti 2015. Precis som Eskilstuna-Kuriren skrev förra veckan framkommer det i veckans program att flera personer sannolikt varit inblandade i drunkningsmordet.

— Nu har vi fått bekräftat att det ska ha varit fler vuxna personer där ute den här augustikvällen, säger polisinspektör Per Zetterlund som fortfarande är intresserad av fler vittnesuppgifter.

Enligt GW Persson blev mannen troligen förgiftad innan han hamnade i vattnet.

— När han kommer dit är han högst sannolikt medvetslös och så kastas han i vattnet, säger han.

— Jag har pratat med utredare och vi är rörande överens om hur det här har gått till men jag tänker inte prata sönder en mordutredning i tv, säger Leif GW Persson.

Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget IF, säger att livförsäkringen i IF inte var den enda. Det ska ha tecknats en livförsäkring även i ett annat försäkringsbolag.

— Om allt hade gått vägen hade det funnits mycket pengar att få ut i försäkringsersättning. Sammanlagt lite drygt åtta miljoner kronor, säger Anders Lindstrand

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbogaEskilstunaArbogamordetmord

Mest delat denna vecka

Relaterat