Foto:

Sammanslagning av församlingar splittrar väljare i Eskilstuna

Eskilstuna

Vid årsskiftet blir Västra Rekarne församling en del av Eskilstuna församling. Det betyder att väljarna röstar fram ett genomensamt kyrkofullmäktige i valet på söndag. Något som inte känns helt lätt för alla.

– Eskilstuna vill inte lägga några stora pengar på oss här ute, säger Stefan Wistrand, församlingsbo i Västra Rekarne.

Beslutet om hopslagningen fattades av Strängnäs stift under hösten 2016. Anledningen var att Västra Rekarnes ekonomi beskrevs som ohållbar.

I den nya konstellationen, Eskilstuna pastorat, kommer församlingarna att ha gemensamt kyrkofullmäktige och kyrkoråd. Där förfogar de förtroendevalda över pastoratets budget bland annat. Samtidigt kommer Västra Rekarne och Eskilstuna ha varsitt församlingsråd som i sin tur får disponerar sina tilldelade pengar. Kritikerna tror dock att en gemensam ekonomi kommer att drabba Västra Rekarne, vilket de tar med sig till valdagen på söndag.

– Jag hoppas att så många som möjligt röstar så att vi får representanter invalda från Västra Rekarne till kyrkofullmäktige och kyrkorådet. Att man röstar på dem som varit intresserade av att jobba för Västra Rekarnes utveckling, säger Helena Hall Blixt, församlingsbo som också är kritisk till hopslagningen.

– Jag förstår oron. Kyrkorådet kände också den, eftersom det är viktigt att bevara vår identitet och vår historia men det förblir ju två församlingar, säger Britt-Marie Wardinge Bergman, socialdemokrat från Västra Rekarne som kandiderar till kyrkofullmäktige.

Hon menar att sammanslagningen kommer att gynna Västra Rekarne.

– Nu kan det nya församlingsrådet fokusera på det som församlingen faktiskt ska göra som att utveckla gudstjänstverksamheten och mötena med människor. De får tid för det nu när Eskilstuna tar över administration och förvaltningen av fastigheter, säger hon.

En av de stora ekonomiskt svåra frågorna i Västra Rekarne var just förvaltningen av församlingens fyra kyrkor. Öja och Lista kyrka var i stort behov av upprustning något som kunde påbörjas efter beslutet om sammanslagningen.

►Läs också: Ständiga renoveringar på väg att knäcka en hel församling.

Men just lokalunderhåll kommer att bli en svår utmaning för alla församlingar i framtiden, tror Håkan Ingårda, centerpartistisk kandidat från Eskilstuna församling.

– Jag är orolig att den utveckling vi ser med ökade kostnader för underhåll kan gå ut över kyrkans verksamhet. Jag tror att vi kommer få se mer av det här som händer mellan Västra Rekarne och Eskilstuna i framtiden. Jag tror att man kan hitta samordningsformer som gör att man kan klara de behov som finns nu, men jag kan inte bortse från att det inte gäller i tid och evighet, säger Ingårda som vill att staten ska skjuta till pengar i lokalfrågan.

Kritikerna upplever att hela sammanslagningen skedde över deras huvuden, men det håller inte stiftet och Västra Rekarnes kyrkoråd med om.

– Våra förtroendevalda svek oss men det hindrar inte mig från att rösta. Det är genom att rösta som kan föra fram sina synpunkter, säger Stefan Wistrand

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanEskilstunaKyrkovalet 2017
Relaterat

Mest delat denna vecka