Sju hantverkare ledsnade på att de inte fått lön och började kasta ner takpannor på marken. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle) Foto:

Sju män jobbade svart – kan avvisas från landet

Eskilstuna
annons

Villaägaren behövde renovera huset och anlitade en 37-årig man från utlandet som hade ett byggföretag. Renoveringen påbörjades och byggföretagaren anlitade sju män från ett annat land - som inte fick betalt. Till slut fick de nog.

Det var sent på måndagens eftermiddag som en förtvivlad man ringde till polisen i Eskilstuna. Han berättade om villan en bit utanför Eskilstuna som genomgick en renovering och att han hade anlitat en byggföretagare. Företagaren i sin tur hade anlitat sju hantverkare som bland annat hade lagt nya pannor på taket.

Men på måndagseftermiddagen fick de sju hantverkarna nog av renoveringen. De hävdade att de inte hade fått betalt för sitt arbete och började helt enkelt slänga ner de takpannor de nyss hade lagt på villaägarens tak på marken. I protest mot sin arbetsgivare.

— De sju männen menade att de inte hade fått den lön som de blivit lovade. De hade haft ett muntligt avtal med byggföretagaren, berättar Benny Ljungkvist hos Eskilstunapolisen.

Benny Ljungkvist säger att de sju männen just nu inte är misstänkta för något brott. Det är däremot byggföretagaren som inte hade ordnat arbetstillstånd för sina anställda.

— Det handlar om misstanke om brott mot utlänningslagen, paragraf 20, säger Benny Ljungkvist.

De sju hantverkarna som är mellan 20 och 58 år gamla ska ursprungligen ha kommit till Sverige som bärplockare. Via internet ska de sedan ha kommit i kontakt med byggföretagaren som lovade dem arbete.

Hantverkarna är nu tagna i förvar, riskerar avvisning från landet eftersom de saknade giltiga arbetstillstånd - och deras ärende kan komma att utredas av gränspolisen i Skavsta.

Hur har det gått med byggföretagaren? Är han gripen eller hörd?

— Nej det är han inte, säger Benny Ljungkvist.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaArbetsmarknadKrim
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka