Hudförändringar kan vara hudcancer, därför är det viktigt att hålla koll på sina hudfläckar.

Sjukhuset bjöd in till kontroll av hudfläckar – fanns inga tider att boka

Eskilstuna

Hudkliniken på Mälarsjukhuset bjöd in patienter som ville kolla upp sina leverfläckar. Men de flesta tider var redan slut när intresserade ringde sjukhuset.

– Det har skett en miss i kommunikationen, säger enhetschef på mottagningen.

Den 14:e och 16:e maj har Mälarsjukhusets hudmottagning haft extra fokus på leverfläckar och hudcancertypen malignt melanom. Tanken var att uppmärksamma att det är melanomvecka i Europa och i samband med detta undersöka patienter med hudförändringar och operera de som behöver. Det officiella pressmeddelandet skickades ut bara några dagar innan det var dags.

Patienterna kunde ringa utan remiss och boka tid under särskilda telefontider och redan när växeln öppnade var det så många som ringde att det var svårt att komma fram. Flera patienter berättar dessutom att alla tider redan var fullbokade när de väl kom fram i kön.

– Eftersom det var så svårt att komma fram måste det ju finnas ett stort behov som inte har tillgodosetts, säger en patient som ville, men inte kunde, boka en tid på mottagningen.

Han ringde direkt när telefontiderna startade men fick svaret att det var för många som ringde och att han skulle återkomma senare.

Liselotte Dietl, enhetschef på hudmottagningen, menar att det har skett en miss i kommunikationen men betonar också att det inte bara är dessa dagar man kan söka hjälp för sina hudfläckar. De som är oroliga kan ringa och boka en tid när som helst på året. Hon tror att så många söker hjälp just nu är för att ämnet blåses upp så mycket i medier i takt med att sommaren närmar sig. Dessutom har det funnits information om melanomveckan på sjukhusets hemsida och Facebook.

– Att kolla upp sina hudfläckar är egentligen viktigt året om, särskilt eftersom folk åker så mycket utomlands numera, säger hon.

Hon tycker att patienter framför allt ska vända sig till vårdcentralen i första skedet och om hudförändringarna är oroande får man en remiss och skickas vidare till hudmottagningen på sjukhuset. Då kan man få hjälp inom en vecka.

– Vi prioriterar efter bästa förmåga. De flesta kommer med en remiss och bild på hudfläcken från vårdcentralen och då är det lättare för våra läkare att göra en bedömning.

Malignt melanom

Malignt melanom är en typ av hudcancer som orsakas av solens ultravioletta strålning.

Personer som har bränt sig i solen eller solarium många gånger har ökad risk att drabbas.

Även personer med många födelsemärken löper större risk att få malignt melanom.

Symptom kan vara födelsemärken som ändrar form, växer, börjar klia eller ändra färg.

Solkräm, skugga och täckande kläder är bra skydd mot solen.

Källa: Cancerfonden

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/EskilstunaMälarsjukhusetSjukvård
Relaterat