Magnus Uddin med skivan som, i hans tycker, fortfarande är världens bästa rockplatta: "Screaming for Vengeance" av Judas Priest från 1982. Foto:

Skivbutikerna är här för att stanna – igen

Eskilstuna

På lördagen fick Eskilstuna en nygammal skivbutik. Vinylhandlaren Zombie Records flyttade då in i centrumnära lokaler vid Eskilstunaån.

Handen på hjärtat: När köpte du en cd-skiva senast?

Det var ett tag sedan för de allra flesta, eftersom det finns enklare sätt att köpa musik på idag.

Men att kasta sin gamla cd-samling är inte att rekommendera. Titta bara på hur det har gått för vinylskivan, som börjat göra come back på allvar även utanför samlarkretsarna.

För skivbutiken Zombie Records går affärerna så bra att ägaren Magnus Uddin flyttade in i nya och centrala lokaler på Djurgårdsvägen i Eskilstuna på lördagen. Hans gamla butik låg tidigare i en källare på Intagsgatan och många av skivorna såldes på mässor eller via nätet.

— Den gamla källarlokalen jag hade på Intagsgatan var egentligen lite större men det här är ett bättre läge och en bättre butik. Det går fortfarande inte att leve på skivförsäljning men det går att få det att gå runt som sidoverksamhet, säger han.

Läs mer: Vinylskivan är en riktig Zombie.

Magnus Uddin har varit skivsamlare sedan 80-talet och tror att Vinylskivan har återvänt på riktigt i och med den boom som startade för några år sedan. Han har kvar sin nätförsäljning och räknar med att hålla den nya butiken öppen torsdag-lördag.

— Det är vinyl vi säljer. CD-skivor säljer jag kanske några stycken av varje månad. Nästan all musik som släpps kommer ju på vinyl igen och det vill folk ha. Samtidigt letar många efter gamla rockklassiker också, säger Magnus Uddin och bläddrar bland plastbackarna med svarta vinylskivor som fyller butiken.

Läs mer: Han har köpt 3000 vinylskivor.

Några kvarter bort ligger Eskilstunas andra skivbutik July Morning Records, som också specialiserat sig på vinylskivor. Man betraktar sig inte som konkurrenter, säger Tommy Rundin som jobbar i butiken.

— Tvärtom! Vi tipsar ofta våra kunder om varandra. Folk frågar ju ofta efter sådant vi inte har och då är det bra att kunna hänvisa till en butik som ligger precis intill, säger han.

Magnus Uddin är av samma uppfattning.

— Zombie Records och July Morning drar nytta av varandra. Ligger vi nära varandra så lockar vi förmodligen fler skivköpare till samma kvarter. Jag har velat flytta in butiken i Gamla stan i några år redan och nu blev det möjligt att göra det.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna CentrumHandelMusik

Mest delat denna vecka

Relaterat