Skridskoåkare övade på att ta sig ur isvak – "snön är förrädisk"

ESKILSTUNA

I helgen övade klubben Eskilstuna Långfärdsskridskoåkare att ta sig upp på isen efter att ha hamnat i en isvak. – Det var lite pirrigt före övningen, men jag är jätteglad över att ha gjort det, säger Britt Svensson som åkt skridskor i många år.

Denna lördag morgon vid Skjulsta gick en grupp på tolv stycken långfärdsskridskoåkare från Eskilstuna frivilligt igenom isen. Målet: ta sig upp på isen igen. Britt Svensson har åkt skridskor i många år men aldrig råkat för en olycka. Sedan tre år tillbaka är hon med i Eskilstuna klubben och hon tog nu chansen att delta i övningen.

– Det var lite pirrigt före övningen, men jag är jätteglad över att ha gjort det. Det är en trygghet, jag vet nu hur det känns att ligga i vattnet och behöva ta sig upp, säger hon.

I november i fjol hittade Eskilstuna Långfärdsskridskoåkares ordförande Lars Lundin två män som hade hamnat i en isvak på sjön Stora Kedjen vid Trummelsberg, söder om Fagersta. Tillsammans med en kollega tog Lars Lundin upp dem på isen, men endast en av männen överlevde olyckan.

– Det var efter den räddningsaktionen som vi fick idén om plurrningsövningen. Vi har fokuserat på säkerhetsarbetet hela säsongen och hade en liknande övning på badhuset för några veckor sedan. Man behöver träna olika metoder för att dra upp människor som är medvetslösa eller som inte har någon ryggsäck som flyter, säger Lars Lundin.

Bland deltagarna fanns mer eller mindre erfarna skridskoåkare mellan 30 och 75 år gamla. Hela gruppen hade redan gått teoriutbildningar och klarade av att ta sig upp på isen tack vare isdubbar och ryggsäck som flythjälpmedel. Den andra övningen var dock mer komplicerad: en ledare gick i vattnet utan god utrustning och gjorde inget för att hjälpa sig själv.

– I en sådan situation behöver man hoppa i vaken och dra en lina runt bröstet för att dra upp personen. Så vi tränade tillsammans, för man behöver vara flera då, säger Lars Lundin.

Den senaste veckan har snön gjort skridskoåkningen omöjlig, berättar Lars Lundin.

– Det är så mycket snö, och dessutom är den tung och blött, så det är endast jobbigt att åka skridskor nu. Men jag hoppas att det snart blir kallare så att det lägger sig nya isar i skärgården.

Han ser också en risk i att många tror att det är säkert att gå på isen när det har snöat.

– Snön är förrädisk eftersom man inte ser om isen är tunn. Dessutom isolerar snön isen så att den inte växer lika bra.

Han har åkt skridskor i 25 år och varit ledare i Långfärdsskridskosällskapet i 20 år. Enligt honom är bästa sättet att börja åka skridskor som privatperson att gå med i en klubb.

– Det finns föreningar i varje stad i princip. På så sätt får man säkra och bra turer, samtidigt som man får sällskap vilket är bland det viktigaste. Vi ledare kan hitta ställen där det finns bra is och vi kan organisera bussturer, säger han.

Att åka skridskor ensam avråder Lars Lundin strikt.

– Man ska inte tro att det är säkert även när det finns ett annat sällskap på isen. Om man går i en vak är det kanske på ett konstigt ställe, och det kan vara så att ingen ser eller hör en, säger han.

  • Medlemmarna i klubben Långfärdsskridskosällskapet gick en och en i vattnet för att träna att ta sig upp på isen. Här på bilden: Anders Östring, en av de tolv deltagarna. Foto:
  • Lars Lundin har varit ledare för klubben i 20 år. Varje säsong åker han 300 mil på isen. Foto:
  • För att åka skridskor säkert måste man ha med sig en ispik, en livlina, isdubbar samt en form av flythjälp, som kan vara en ryggsäck eller en flytväst. Foto:
  • Det iskalla vattnet skrämde inte Anders Östring, en av de tolv deltagarna som gick igenom isen denna lördag morgon. Foto:
  • Peter Ehrenstråhle och Anders Östring övade också att hjälpa varandra att ta sig upp på isen. Foto:
1/

Trygghet på isen

Tre viktiga ledord för trygg vistelse på is är Kunskap, Utrustning och Sällskap.

Kunskap innebär kunskap om isens egenskaper, typiskt svaga ställen och påverkan av väder och vind.

Utrustningen består av en ispik eller annat redskap för att prova isens bärighet, en livlina för egen och andras räddning, isdubbar samt någon form av flythjälp som kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall. Mobiltelefonen skall vara vattentätt packad så att du kan larma 112 om det skulle behövas.

Sällskap är viktigt på is. Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark och vältränad.

Källa: Issäkerhetsrådet

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaSkridskorolycka
Relaterat