• Konnie Lovenborn från Strängnäs var en av personerna som blev stoppad under tisdagen. Han klagade inte över att få blåsa och visa körkort: "Jag tycker att det är kanonbra", var Konnies kommentar efter att polisen var klara med kontrollen. Foto:
  • Det yttre befälet Martin tillsammans med kollegorna Catrin och Rebecka utanför Systembolaget i Torshälla. Foto:
  • En grupp med barn passerade polisens nykterhetskontroller och Rebecka, polisaspirant, fick barnen att dra på mungiporna. Foto:
1/

Stor nykterhetssatsning – över 1000 bilister ska kontrolleras i veckan

Eskilstuna/Strängnäs

– Får jag be om att se ditt körkort och så ska du få blåsa här, säger Martin, yttre befäl på ordningspolisen i Eskilstuna, till en förare han just stoppat.

Förra året omkom 325 personer i trafiken, enligt preliminära siffror. Uppskattningsvis var alkohol och droger involverat i runt en tredjedel av fallen.

Polisens nationella trafikvecka inleddes natten mellan söndag och måndag i Eskilstuna och första kontrollplatsen var en väg i närheten av Volvos lokaler i Brunnsta. 46 personer stoppades och samtliga klarade alkoholtestet. Trafikkontroller fortsatte under måndagen, bland annat på Tegelbruksgatan, Hamngatan och Fröslundavägen. 115 förare fick göra det traditionella utandningsprovet; alla visade sig vara nyktra.

Under tisdagsförmiddagen stod polisen vid Systembolaget i Torshälla för att fortsätta sina nykterhetskontroller. Ansvarig vid platsen är Martin (som inte vill figurera med efternamn) som arbetar som yttre befäl hos polisen.

Hur ofta har ni en nationell trafikvecka?

– Det är några utvalda veckor varje år. Det är olika inriktningar, ibland är det hastighet och nu är det alkohol- och drogtester i trafiken, förklarar Martin.

Hur många nykterhetskontroller räknar ni med att göra under veckan?

– Det blir över 1 000, runt 200 om dagen här i Eskilstuna och Strängnäs.

Hur mycket jobbar ni med kontroller under veckan?

– Vi på ordningspolisen ställer upp när vi inte har andra prioriterade jobb. Trafikpolisen har sina egna kontroller som vanligt.

En röd bil passerar oss sakta. Martin börjar gå efter bilen och stannar den. En man kliver ur och Martin ber om mannens körkort och sen får han blåsa i sållningsinstrumentet som polisen använder vid dessa kontroller.

Testet visar negativt och mannen får tillbaka sitt körkort.

Vad tycker du om att polisen har en nationell trafikvecka?

Jag tycker att det är kanonbra, svarar Konnie Lovenborn, som körde den senast stoppade bilen.

– Jag har kört långtradare i över 20 år och blev alldeles för sällan stoppad. Jag förde protokoll över mina körningar och det hände att jag inte blev stoppad av polisen en enda gång under ett helt år, det är anmärkningsvärt, menar Konnie Lovenborn.

Martin är redan i full färd med ett nytt utandningstest på en man som stannat utanför Systembolaget. Även detta test är negativt. Martin kollar bort mot parkeringen utanför Konsum där hans två kollegor kontrollerar förarna. Plötsligt får en av kollegorna besök av en barngrupp.

– Barn tycker alltid att det är spännande och roligt när de ser oss, säger Martin och skrattar innan han tittar på mig och blir allvarlig igen.

Vad händer om någon blåser positivt?

– Vi får bara svar på om det finns alkohol i utandningsluften i vår kontroll. Blåser de positivt har de alkohol i kroppen och då tar vi med dem till polisstationen för provtagning. Där får vi se om det är ett straffbart värde eller under, vi har en apparat som får ett exakt svar på promillet i kroppen. Vi kan även ta blodprov om det behövs, det använder vi oss även av för att se om personen har några droger i kroppen.

Vad är den vanligaste reaktionen från förarna vid en kontroll?

– De flesta är väldigt positiva, men ibland är folk lite stressade och har bråttom och då kan de bli irriterade.

Allmänheten fick chansen att önska platser ni ska bevaka denna vecka, har ni lyssnat på tipsen?

– Absolut! Flera av de platser som vi fått tips om var vi på redan under måndagen. Tegelbruksgatan inne i centrum och vid Hällby IP, är två platser. Många vill även att vi ska kontrollera hastigheter men den här veckan prioriterar vi nykterhetskontrollerna.

Har ni fått några positiva utslag vid era tester hitintills?

– Det är två-tre personer som fått följa med in till polisstationen för att ta blodprover, då vi misstänkt drograttfylla, avslutar Martin intervjun innan han och kollegorna åker vidare till Skiftinge för fler nykterhetskontroller.

Under tisdagen kontrollerade ordningspolisen i Eskilstuna 238 förare. Samtliga var nyktra.

Rattfylleri

År 2017 anmäldes totalt 25 600 rattfylleribrott i Sverige, vilket är en ökning med fyra procent jämfört med 2016. Rattfylleri under påverkan av narkotika, så kallat drograttfylleri, ökade med nio procent till 13 800 anmälda brott under samma tidsintervall.

Källa: BRÅ (Brottsförebyggande rådet)

Promillegränser i trafiken

Promillegränserna för rattfylleri och grovt rattfylleri har förändrats över tid. Nu är gränsen för rattfylleri av normalgraden 0,2 promille alkohol i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille alkohol i blodet och man kan dömas till högst två års fängelse.

Källa: BRÅ

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaTorshällaBrottpolis
Relaterat