Eleverna fick prova på många olika aktiviteter under dagen, bland annat byggdes det broar mellan Sverige och Finland. Foto:

Storslaget firande överraskade eleverna

Eskilstuna

Finlands 100-årsfirande nådde sin kulmen i går när Sverigefinska skolan i Eskilstuna slog på stort och överraskade eleverna med slottsfest.

Eleverna på Sverigefinska skolan fick en rejäl överraskning på onsdagsmorgonen. Hela skolan var pyntad inför 100-årsfirandet med bland annat tända marschaller. I entrén stod den finske presidenten Sauli Niinistö, med fru Jenni Haukio (i pappfigurer) och hälsade eleverna välkomna.

Att iordningställa festen utan elevernas vetskap har inte varit lätt och arbetet startade redan för ett år sedan.

— Det har varit en intensiv period, i natt sov jag bara tre och en halv timme, men tack vare alla fantastiska medarbetare har vi kunnat genomföra festligheterna, säger Hanna Valldén, rektor och förskolechef på Sverigefinska skolan.

  • Hanna Valldén, rektor och förskolechef på Sverigefinska skolan, var mycket nöjd med 100 årsfirandet. Foto:
  • Sverigefinska skolan rustad för fest. Foto:
  • Den finske presidenten Sauli Niinistö, med fru Jenni Haukio hälsade eleverna välkomna. Om än som pappfigurer. Foto:
1/

Skoldagen och lokalerna var minst sagt förändrade. Finnair hade landat i en av korridorerna och Viking line hade kastat ankar vid en annan del av skolan. Och som om inte det skulle vara nog bjöds eleverna bland annat på möjligheten att åka skidor i kända finska skidåkares spår i ett av klassrummen. Under dagen byggdes broar mellan Sverige och Finland och givetvis bakades kareliska piroger i stora lass.

— Temat på årets firande är "tillsammans", därför har vi även bjudit hit Sverigefinska förskolan från Årby som är här och firar med oss i dag, säger Hanna Valldén.

Eleverna roterade mellan de olika aktiviteterna. Anton Karjalainen Lundstedt i årskurs 5 konstruerade broar.

— Vi bygger dem av tandpetare och ett slags majs som ser ut som frigolit. Det är jätteroligt, säger Anton.

Till lunch serverades en trerättersmiddag och firandet avslutades med finska nationalsången på skolgården där det släpptes iväg 100 ballonger.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ämne/FinlandBarnSkola
Relaterat