Harry Sirviö cyklar sedan länge på alla sorters underlag. Foto:

Stort intresse för vintercykling

Eskilstuna

Det är lite drygt dubbelt så många som anmält sitt intresse för vintercykling än vad Eskilstuna kommun har budget till i år.

— Vi ska försöka gå upp från 20 till 30 cyklister som vi utrustar med vinterdäck, säger Olov Åslund, som är projektsamordnare på stadsbyggnadskontoret.

Men redan nu i dag kan han försäkra att man har fler intresseanmälningar än platser att ta emot.

Förr om åren har Eskilstuna efterlyst cyklister som kan tänka sig att cykla även vintertid. I år är första gången man riktar sig till bilister som är hugade att byta bilen mot cykel för att ta sig mellan hemmet och arbetet.

— Målet är att så ska ske åtminstone tre dagar i veckan och motkravet från vår sida är att de personer vi utrustar med vinterdäck blir våra ambassadörer och ger oss en inblick i hur vi sköter detta med snöröjning av cykelbanorna.

Intresset högt för vintercykelpendling. Foto:

Det finns ingen risk att Eskilstuna gör sig skyldiga mot något brott mot kommunallagen här?

— Nej, inte i och med att vi utrustar 20 eller 30 cyklister med krav på motprestation, svarar Olov Åslund. Det är dessutom inte bara Eskilstuna kommun som går ut med det här erbjudandet, 20 andra svenska kommuner gör likadant.

Vilka väljs då ut till ambassadörer?

— Det är vi inte riktigt på det klara med ännu, men innan veckan är slut ska alla få besked. Några av de kriterier som avgör saken är förstås att vi vill nå lika många kvinnor som män, att de kommer från olika håll i Eskilstuna och att de har en viss spridning i ålder också.

Ett mål är förstås att få pejl på hur de prioriterade cykelvägarna i Eskilstuna sköts. Cykelvägarna från Eskilstuna ut till Lagersberg och Borsökna, Folkestaleden till Hällbybrunn, cykelvägarna till Skiftinge, Skogstorp och Torshälla är de prioriterade och de plogas redan när det kommit mellan 3 och 5 cm snö.

— Numera ingår även cykelbanan längs med Mått Johanssons väg.

Vad kostar hela projektet med utrustning av 20 cyklisters cyklar?

— Det kostar 28 000 kronor att få 20 cyklar servade och däcken skiftade.

Tillkommer då ytterligare 14 000 kronor om man får en begäran att få utrusta ytterligare tio cyklister.

Olov Åslund tror att pengarna är välplacerade?

— Jag tror att vi kan få till en bra medborgardialog här och att vi kan få synpunkter som är ytterst värdefull för oss.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaCykel

Mest delat denna vecka

Relaterat