• Alma Johansson och Jonathan Ihrsén från Friskolan Asken tog hem segern och guldpokalen i Sörmlandsfinalen av Vi i Femman 2019. Foto:
  • Det blev en andraplats för Marius Marklund och Armita Nabati från Arnö Skola. Foto:
1/

Strängnässkola Sörmlandsmästare i Vi i Femman

Eskilstuna

Det var stor dramatik när Friskolan Asken från Strängnäs besegrade Arnö Skola herrhagen från Nyköping i Sörmlandsfinalen i Vi i Femman. Det sista momentet i finalen blev avgörande.

Alma Johansson och Jonathan Ihrsén från Friskolan Asken och Marius Marklund och Armita Nabati från Arnö Skola gjorde upp i den stora Sörmlandsfinalen av Vi i Femman och det skulle visa sig bli en riktigt jämn dust.

Inför det sista momentet i finalen var ställningen 28-28. Det avslutande momentet var stegen där lagen får höra ledtrådar på fem olika nivåer, tio, åtta, sex, fyra och två.

Arnö Skola svarade på åttapoängsnivån medan Friskolan Asken väntade till tvåpoängsnivån. Taktiken att lyssna in fler ledtrådar visade sig bli vinnande. Arnö Skola svarade fel medan Friskolan Asken prickade in det korrekta svaret: Buddhism.

Alma Johansson i det vinnande laget tackade sin mamma efter segern. Tidigare under tävlingen har Alma Johansson berättat hur hennes mamma tränat henne men olika frågor på små lappar.

– När vi kom på det (rätta svaret) var det för att min mamma har skrivit en lapp om det, så det var tack vare henne, säger Alma Johansson till P4 Sörmland efter segern.

Nu är Friskolan Asken med i kampen om en plats i den tv-sända riksfinalen tillsammans med 24 andra finalvinnare runt om i Sverige. Vilka tre skolor som går vidare till den stora finalen avgörs genom att lägga ihop slutresultatet i länsfinalen och resultatet i ett frågetest som klasserna gör innan finalen. De tre skolor med högst resultat går vidare till riksfinal.

Riksfinalen sänds i P4 och i SVT:s Barnkanalen lördag 9 mars.

Läs mer om dessa ämnen

SkolaTv