Den 28-åring som åtalats för att ha bestulit äldre vid bankomaterna vid Sveaplan har nu fått sin dom.

Sveaplansmannen dömd för flera grova stölder mot äldre

Eskilstuna

Hon är 88 år, hade åkt buss till Sveaplan och behövde ta ut pengar. Hon tittade mot bankomaterna. Det var mycket folk där och skulle nog vara riskfritt att ta ut pengar. Det var det inte. Just som maskinen levererade hennes sedlar, kom en främmande hand in, greppade tag i pengarna, knuffade omkull henne så att hon ramlade, slog i huvudet och bröt handen.

På måndagsförmiddagen dömdes mannen av Eskilstuna tingsrätt.

Det var i mitten av augusti som polisen gick ut och slog larm om att flera äldre personer hade blivit utsatta för fräcka stölder i samband med att de tog ut pengar vid någon av de två bankomaterna vid Sveaplan centrum i Eskilstuna. Polisen vädjade om allmänhetens hjälp.

Efterlysningen fungerade. Strax efter att den hade publicerats i Eskilstuna-Kuriren och på ekuriren.se hade polisen fått tips om en person med namn och allt - och civila poliser placerades ut för att spana.

Fredagen den 18 augusti gav spaningen resultat. Tillvägagångssättet var identiskt med det som skett tidigare: en man ställde sig bakom en äldre farbror som skulle ta ut pengar från bankomaten - och slog till och tog hans pengar. Men poliserna var beredda. Efter en kort springmarsch kunde den misstänkte tjuven, 28-åringen, gripas och han häktades strax efteråt.

Och nu är alltså det rättsliga efterspelet över.

På måndagen var det sista rättegångsdagen i Eskilstuna tingsrätt.

På plats fanns den 88-åriga kvinnan som berättade om sitt bankomatuttag den där dagen, den 14 augusti.

— Eftersom det var så mycket folk där tänkte jag att "det kan inte vara farligt att ta ut pengar". Jag brukar ju inte göra det där annars, berättade hon.

Hon hade tagit ut 900 kronor när hon plötsligt såg den där handen komma in framför henne och rycka åt sig pengarna. Hon blev omkullknuffad också.

— Det var såpass hårt att jag föll. Jag ramlade baklänges och slog i huvudet. Och jag kände att jag hade fått en skada här, berättar kvinnan och visar upp sin hand för tingsrätten.

Den åtalade 28-åringen tittar ner i bordet när hon pratar.

Vänliga människor på platsen hjälpte henne, larmade polis och ambulans och hon kom fort till sjukhus. Men det hade blivit fem veckor med gips på den hand hon använde mest, mycket smärta och ett begränsat liv.

— Jag har haft ont hela tiden och har det fortfarande. Och det är jättejobbigt att jobba med vänster hand. Men jag har barn som har handlat åt mig. Jag hade stödstrumpor på mig tidigare. Dem kan jag inte ta på mig med vänster hand.

Den åtalade 28-åringen, den så kallade Sveaplansmannen, dömdes för tre grova stölder och ett fall av vållande till kroppsskada. Foto:

Tingsrätten valde att gå helt på åklagarens linje och döma 28-åringen för allt han åtalats för, trots att hans försvarare hävdat att de två fall som han inte erkänt kunde ha begåtts av andra personer.

Domen meddelades redan på måndagen, en halvtimme efter att förhandlingen var avslutad.

Straffet för 28-åringen som bara erkänt en av de tre grova stölder han åtalats för, blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade tingsrätten valt fängelse som påföljd hade straffet blivit ett år och två månader.

Frivården hade föreslagit att 28-åringen som är inne i ett gravt narkotikamissbruk skulle dömas till långvarig behandling på ett hem som har specialistkompetens när det gäller missbruk, och 28-åringen hade förklarat att han var villig att ta emot sådan behandling.

— Jag tror jag behöver det. Jag vill ju bli en ordentlig förälder. Jag vill ändra livsstil helt och hållet, sa 28-åringen när hans påföljd diskuterades.

Tingsrätten dömde 28-åringen för alla de tre grova stölder vid bankomaterna som han åtalats för. Han dömdes också för vållande till kroppsskada. En 88-årig kvinna som blev bestulen när hon tog ut sina pengar, fick en knuff och skadade sig när hon föll.

Hon fanns på plats i tingsrätten under måndagsförmiddagen och berättade om sina upplevelser.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaEskilstuna TingsrättKrimStöld
Relaterat

Mest delat denna vecka