Teknisk bevisning knyter mannen till domkyrkan

Eskilstuna/Strängnäs

En 22-årig man står åtalad för att ha stulit kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs.

Under rättegången i Eskilstuna redogör åklagaren för stark teknisk bevisning, men mannen nekar till att ha begått de brott åklagarna anklagar honom för.

Mannens blod har hittats på brottsplatsen. Han har också erkänt för polis att han tidigare stulit såväl en cykel som den båt som användes som flyktfordon när kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier i somras stals ur Strängnäs domkyrka.

Även på cykeln finns 22-åringens blod och en sopsäck som hittades utanför kyrkan har visat sig kommer från en rulle som fanns i mannens bil.

I samband med stölden såg vittnen två personer lämna domkyrkan. Men 22-åringen är den ende som kunnat knytas till brottet.

– Vi gör gällande att 22-åringen är en av i vart fall två personer som har varit inne i kyrkan och genomfört den här stölden, säger åklagaren Reena Devgun när förhandlingarna inleds i Eskilstuna tingsrätt.

– Vi menar att 22-åringen har lämnat platsen tillsammans med den andra gärningsmannen. Man har sprungit ner för en trappa vid Månsons trädgård och det så kallade benhuset. Här har det funnit uppställda cyklar som han och den andre gärningsmannen har satt sig på. Sedan har man tagit sig en kort bit till bryggan och lämnat bryggan med båt. Här försvinner alla säkra spår, fortsätter hon.

Åklagaren Isabelle Bjursten går igenom en noggrann teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

Hon redovisar också de undersökningar som gjorts av de föremål som tjuvarna inte lyckades få med sig. De två spirorna har fått skador som inte fanns när de lånades ut för en utställning på Livrustkammaren i Stockholm 2015. Även Karl IV:s krona skadades troligen. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern efter stölden.

Värdet på föremålen som blev kvar beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Trots teknisk bevisning bestrider 22-åringen brott enligt åklagarens gärningsbeskrivning, förklarar hans advokat Johan Eriksson.

– Någon kanske noterade att jag uttryckligen förhöll mig till gärningsbeskrivningen när jag sa att han förnekar brott. Jag ska alls inte föregripa 22-åringens berättelse. Den berättelsen innebär nog att han har gjort sig skyldig till brott, men inte de brott som åklagaren säger.

– Förundersökningen innehåller ju att han har avsatt blod i kyrkan och på en cykel. Och det man ska ställning till är om det innebär att han är gärningsman.

22-åringen har i polisförhör konsekvent vägrat svara på frågor om vilka andra som kan vara inblandade i brottet och säger att han själv var i Strängnäs den aktuella dagen för att leverera en stulen cykel, ovetande om att den skulle användas som flyktfordon efter kuppen.

Han har också medgivit att han vid ett tidigare tillfälle stulit den båt som användes av tjuvarna, men även här hävdar han att han inte visste att den användes vid stölden.

  • Den misstänkte 22-åringen eskorterades runt i och utanför domkyrkan i Strängnäs under onsdagseftermiddagen. Foto:
  • De två kronorna och ett av riksäpplena som ingår i kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals i somras från domkyrkan i Strängnäs. I dag inleds rättegången mot en 22-årig man som misstänks för stölden. Bild från polisens förundersökning. Foto: Polisen
  • Rätten och journalister på plats synar brottsplatsen vid domkyrkan i Strängnäs efter den uppmärksammade stölden sommaren 2018. Foto:
  • Täckt av en grå filt vallades den misstänkte mannen runt i området vid domkyrkan i Strängnäs. Foto:
1/

Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Under 1500-talet var kungliga begravningar en riksangelägenhet och ceremonierna blev med tiden allt mer påkostade. Karl IX:s och drottning Kristinas begravningar kan sägas utgöra kulmen av en utveckling med allt mer kostsamma begravningar och deras begravningsregalier var också mer påkostade än tidigare regenters.

Källor: Nationalencyklopedin och Livrustkammaren

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs domkyrkaBrott
Relaterat