Tommy Jonsson lyckades fånga pådraget på E 20 på bild samtidigt som han befann sig på en restaurang på Västerleden. Foto:

Tommy Jonsson hörde ambulanskraschen ovanför sitt huvud: "Jag tänkte, vad gör jag nu?"

72425/Eskilstuna

Under veckans obligatoriska "morfars dag" hamnade Ärlabon Tommy Jonsson av en slump mitt i en nyhetshändelse. För det kammar han hem månadens läsarbild.

Det var en onsdagseftermiddag i mitten av oktober. Tommy Jonsson från Ärla befann sig på en av hamburgerrestaurangerna på Västerleden tillsammans med sina barnbarn.

– Det var morfars dag som vi brukar kalla det när jag hämtar dem en gång i veckan och barnbarnen var utanför restaurangen och lekte. Jag höll mest koll på dem men plötsligt hörde jag ett högt rasslande, otäckt ljud bakom mig, ett riktigt oväsen precis ovanför mitt huvud, berättar Tommy Jonsson.

När han tittade upp såg han att en ambulans hade kört in i mitträcket på E 20 uppe på bron som går över Västerleden.

– Jag hörde hur bilen plöjde in i räcket. Flaf, flaf, flaf lät det innan det tog tvärstopp. Vad gör jag nu, tänkte jag.

Tommy Jonsson, här med barnbarnen Halie, 5 år och Kayla, 1,5 år. Foto:

Tommy Jonsson behövde emellertid inte själv agera. Snart ljöd sirenerna från en rad räddningsfordon som larmats till platsen.

– Det gick ruskigt fort, jag antar att ambulansföraren kanske larmade på egen hand, berättar Tommy Jonsson som i stället kunde ta några bilder på det pågående trafikkaoset från sin position på behörigt avstånd.

– Det blev ett rejält pådrag med flera ambulanser, polis- och brandbilar. Det blev helt stopp i trafiken ett tag och en riktig cirkus.

Ingen människa skadades i olyckan och det finns heller ingen misstanke om brott i samband med händelsen. Olycksambulansen, som enligt ambulanssjukvården i Sörmland kom från Stockholm och var på väg till Örebro, transporterade en patient som i stället fick flyttas över till en sörmländsk ambulans för vidare färd till sjukhuset i Örebro.

Vad som orsakat olyckan är oklart.

Tommy Jonsson vill i sammanhanget passa på att uttrycka sin uppskattning över Eskilstunas blåljuspersonal.

– Jag är imponerad över blåljuspersonalen i stan. De är otroligt duktiga och proffsiga. All heder åt dem och snabbt gick det, säger han.

Tommy Jonssons fotoinsats belönas nu med 999 kronor i egenskap av oktober månads läsarbild.

Vad ska du göra med vinsten, blir rätt många hamburgare till barnbarnen?

– Haha. Barnbarn är ju visserligen livets efterrätt. Men jag tror snarare jag skänker pengarna till barncancerfonden eller liknande där de gör mer nytta.

TIPSA: SMS:A ELLER MMS:A TILL 724 25

Att tänka på när du tar nyhetsbilder eller filmar:

Om det är en nyhetshändelse, tänk på att inte vara i vägen eller störa personal på platsen. Visa respekt och medmänsklighet när du dokumenterar händelser, tänk på den personliga integriteten. Ta inte bilder eller filma personer i nöd – hjälp dem i stället. Följ alltid lagen när du tar bilder.

Fotografernas tips – så tar du bästa nyhetsbilden:

1. Ta många bilder och om möjligt ur olika vinklar.

2. Gå nära ditt motiv om det inte riskerar att hota den personliga integriteten eller störa.

3. Undvik att fotografera i motljus.

4. Blev bilden väldigt mörk? Om du vill: Justera ljusnivån i bilden med mobilens redigeringsverktyg. Men lägg inte filter på din nyhetsbild.

5. Ta dina bilder och filmer på bredden med mobilen.

Du kan också mejla ditt tips eller bild till 72425@ekuriren.se.

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna72425Läsarbild