Expressen träffade Fabian Fjälling i hans hem. Han vägrade svara på frågor om Granskning Sveriges arbetsmetoder. Foto:

Trollringaren Fabian Fjälling kallar förintelsen för en lögn

Trollfabriken

Fabian Fjälling, en av Granskning Sveriges anonyma trollringare, tycker att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen "gör ett bra jobb". I ett Youtube-klipp kallar han förintelsen för en lögn.

I Eskilstuna-Kurirens uppmärksammade granskning "Den svenska trollfabriken" framgår att ett antal personer i det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige under falska namn ringt upp opinionsbildare och journalister under flera år. Samtalen har spelats in och sedan lagts ut på nätet efter kraftig redigering. Syftet har bland annat varit att framställa de intervjuade på ett ofördelaktigt sätt. En av de flitigaste uppringarna i Granskning Sverige har använt sig av pseudonymen Erik Johansson. I veckan råkade han avslöja sin riktiga identitet i ett sms till en journalist som skrivit en debattartikel för Expressen. Mannen heter Fabian Fjälling, en 48-årig egenföretagare från Göteborgstrakten.

Expressen och tidskriften Expo har kartlagt Fjälling som öppet spridit rasistiska uttalanden och förnekar förintelsen. I ett inslag från Granskning Sverige kallar Fjälling förintelsen för en lögn och menar att det bildats en religion kring den. Han har enligt Expo även varit aktiv i kommentarsfälten på olika högerextrema sajter. I december 2013 skrev han i en kommentar till en artikel på Fria tider:

"För att förstå historien och världen i dag MÅSTE man förstå den judiska frågan."

Fabian Fjälling har för Expressen bekräftat att det är han som står bakom signaturen Erik Johansson. När tidningen frågar varför han skriver under falskt namn svarar han:

— För att sådant här inte ska hända. Sådant här som håller på att hända nu.

Expressen skriver nu att även den nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt Nordfront publicerat Fabian Fjällings namn. I en intervju på Nordfront berättar han om sitt engagemang i Granskning Sverige och varför han valt att ringa upp folk anonymt.

— Framför allt för att skydda min familj. För att undvika telefonsamtal, trakasserier och hembesök av journalister på det sätt som skett under de senaste dagarna. Jag ville försöka göra Sverige till ett bättre land utan att för den skull dra fokus till mig som person.

I intervjun med Nordfront berättar Fjälling att han håller med nazistorganisationen gällande flera, men inte alla, idéer och åsikter, och att han tycker att de ”gör ett bra jobb”.

Eskilstuna-Kuriren har vid flera tillfällen sökt Fabian Fjälling för en kommentar.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

RasismTrollfabriken
Relaterat