• En del av Törnrosas slott på Sagostigen rasade i måndags efter att ovädret dragit fram. Foto:
  • Så här såg slottet ut i sin fulla prakt, till helgen är målet att slottet ska vara återställt. Foto:
  • Itte Weidman driver Sagostigen tillsammans med sin familj. Foto:
1/

Turistmålets smäll – slottet rasade i ovädret

Malmköping/Hälleforsnäs

Efter den långvariga hettan har ett ordentligt oväder svept in över Sörmland de senaste dagarna. Det fick det populära turistmålet Sagostigen erfara i måndags – då rasade Törnrosas slott.

– Slottet är byggt 1965 så det är inte bara att kasta upp igen, säger Itte Weidman som driver Sagostigen.

Sagostigen, som ligger mellan Malmköping och Hälleforsnäs, är ett besöksmål med fokus på barn där klassiska sagor gestaltas längs en stig i skogen. I måndags fick sig en av attraktionerna en rejäl smäll i ovädret som drog fram – en del av Törnrosas slott rasade samman. Sagostigen gick ut med informationen på sociala medier under torsdagen.

Det var den kraftiga blåsten och regnet som tog knäcken på slottet och Sagostigens ägare Itte Weidman är bekymrad över olyckan.

– Slottet är byggt 1965 så det är inte bara att kasta upp igen. Vi försökte först laga det provisoriskt, men det gick inte. Nu får vi bygga nytt.

Den del på slottet som rasat ska bytas ut och en ny del ska svetsas dit. Itte Weidman är trots det inträffade lättad över att inget mer på Sagostigen drabbades i ovädret.

– På 20 år har blixten slagit ner rejält tre gånger, den här gången träffades bara ett träd tack och lov.

När väntas slottet åter vara i sin fulla prakt?

– Vi hoppas att det är klart till helgen.

Sagostigen

1966 grundade Bertil och Loni Storm Sagostigen. De tyckte inte de fanns något för barn och byggde upp små hus fyllda med 14 sagor längs med en nästan två kilometer lång slinga genom skogen. 1986 köpte Åke Pettersson och Tage Lundman Sagostigen av familjen Storm och tolv år senare, 1998 tog familjen Weidman över.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

HälleforsnäsMalmköpingTurismbarn och familj väder
Relaterat