TV: Dagen då pizzeriorna laddar till tusen

Eskilstuna

Det här är dagen då få beviljas ledigt från jobbet på pizzerian. Det är också dagen då de flesta pizzabagare laddar med mer än dubbelt så mycket råvaror.

Det här är också dagen då många pizzabagare ser lite hemlighetsfulla ut och ogärna går in på några detaljer när det gäller omsättning.

Väldigt många har så pass mycket sysselsättning att de omöjligt har tid att stanna upp och bara prata i fem minuter, men så mycket kan man medge att det ser ganska lovande ut även den här nyårsdagen. Kanske inga rekordnoteringar när det gäller beställningar, men helt okej.

Mahmoud Darchini som äger American Pizza Today i Eskilstuna har inga problem att tala om nyårsdagens betydelse:

— Första i första är en riktigt bra dag för oss och i fjol sålde vi nästan tusen pizzor på en enda dag.

Om det blir ett liknande resultat under årets nyårsdag är lite för tidigt att sia om.

— Det vet vi först när de den riktigt stora rusningen anländer, det brukar vara mellan klockan 17 och 19, då är det många som är hungriga.

Färdiggräddad. Danial Darchini ser på nyanserna att den här pizzan är redo för paketeringen. Foto:

Mahmoud vet inte riktigt än om han ska byta om från civil klädsel till bagarens mundering. Det vet han först vid ungefär samma tidpunkt. Han ser helt ostressad ut och berättar att han är helt lugn med den personal som är inkallad och lika lugn för att alla råvarorna också ska räcka även för en mycket tuff anspänning.

Han berättar om minnesvärda nyårsdagar och att allt egentligen startade för ungefär fyra, fem år sedan, och att massmedia har en del i att kundtillströmningen ser så lovande ut:

— Det var ni som började skriva om den här dagen sedan dess har den sett ut så här, säger han och låter ena handen svepa över både kök och matservering.

På frågan hur många pizzor man kan baka om trycket är stort lyder svaret omkring 120, kanske 130.

Vilken är populärast?

— Det är kebabpizzan.

Hur många är det som hämtar och hur många slår sig ned och äter pizzan på plats svarar Mahmoud med att det brukar handla om 80 procent som hämtar och 20 procent som slår sig ned.

— Det är ungefär tvärtom när det gäller lunchserveringen, då är det 20 som hämtar och 80 procent som äter på stället.

Mellan 120 och 130 pizzor i timmen lagas under nyårsdagens mest hektiska perioder på American Pizza Today. Foto:

Mahmoud gestikulerar en del samtidigt som han talar, men samtliga i personalen som går förbi honom duckar eller väjer bara undan det där som krävs för att undgå den där handen som kommer utfarande.

En blick förklarar att alla är vana vid att röra sig snabbt på ett begränsat utrymme.

Frågan om alla är överseende med att de kan uppstå en viss väntetid just den här dagen besvarar Danial Darchini med ett avväpnande leende:

— Lite längre väntetid kan det nog bli, men de flesta kunderna är ganska lugna med det. Det var i fjol som någon ledsnade på att vänta ett par minuter extra och bara smet i väg.

Det finns beräkningar som gör gällande att det bakas omkring 300 procent pizzor just under årets allra första dag. Det blir en del, medger Wasin Alkashashi som snabbt brer på fyllningen och förbereder allt för gräddningen. Foto:

En axelryckning följer på det sagda, det var kunden som missade en god pizza, synd för honom.

— Det är ytterst ovanligt, de flesta är snälla en sådan här dag.

En mycket viktig dag är det hur som helst för alla pizzabagare. Och en dag som i regel innehåller en hel del utmaningar.

— Det är inte så farligt ändå. Alla vi som vet hur det ser ut på fredagar mellan klockan 17 och 19, vi vet vad det hela handlar om.

Lite grand kanske man kan se nyårsdagen är som en vanlig fredag, fast kanske med dubbelt så många matgäster.

  • Snabb och precis i alla rörelser. Danial Darchini på American Pizza Today har rutin på detta med att paketera pizzor. Det finns helt enkelt inte tid för några misstag en sådan här dag. Foto:
  • — Perfekt med en pizza en dag som denna, säger Jonatan Persson och Rasmus Sjöberg. Foto:
  • — Första i första är en bra dag för alla som bakar pizza, säger Mahmoud Darchini. I fjol nådde vi nästan tusen stycken på en enda dag. Foto:
1/

Internationella pizzadagen

Sedan flera år tillbaka firas dagen pizza under nyårsdagen.

Det är också den dag då svenskarna konsumerar mest pizza, men 1 maj, midsommardagen och annandag jul är också dagar med mycket pizza rent statistiskt sett.

Och på tal om fakta så har Vesuvio tagit tillbaka förstaplatsen från Kebabpizzan på listan över de populäraste pizzorna.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaMatWEBB_TV
Relaterat