TV: Lycka är en maskin, speciellt en ångmaskin!

Eskilstuna

Det snurrade, fräste och ångade i och utanför Eskilstuna stadsmuseum på lördagen. Under två timmars tid kunde alla som ville få en chans att se och höra de gamla ångmaskinerna i aktion.

— Det här är en makalös manick, säger Hans Brattberg, en av ångmaskinsentusiasterna och berättar om den puttrande värmemaskinen som under lördagen stod utanför stadsmuseet.

Ångmaskinerna på Eskilstuna stadsmuseum körs mellan åtta och tio gånger om året. Intresset för att se dem och också maskinerna i den mekaniska verkstaden är alltid stort.

— Det är mycket ovanligt att köra ångmaskiner på kommunala museer på det här sättet. Det är unikt. Men det är ett bra sätt att lära sig förstå dem, säger Kjell Nordeman, en annan ångmaskinsenstusiast i Eskilstuna.

Fabrikör Hans Andersson i mekaniska verkstaden i Eskilstuna stadsmuseum fanns också på jobbet på lördagen och såg till att maskinerna snurrade som de skulle. Foto:

Hans Brattberg som också har gett ut en skrift om värmemaskinen och om varmluftsmaskinen på Eskilstuna stadsmuseum berättar att maskinen en gång hittades i ett skjul i Härjedalen längs inlandsbanan. Den är över 100 år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Den användes för att pumpa vatten till en cistern som sedan använts för att fylla vatten till ånglok.

Lycka är en maskin, framförallt en ångmaskin. Jan Stendahl redo framför varmluftsmaskinen i Eskilstuna stadsmuseum. Foto:

— Maskinen tillverkades 1908 och är byggd vid en tysk fabrik i staden Eilenburg i östra Tyskland, berättar Hans Brattberg entusiastiskt.

I hans skrift om värmemaskinen kan man läsa att den makalösa manicken till skillnad från alla andra maskiner i museets ånghall som drivs med ånga, drivs med gas. Och gasen i det här fallet är vanlig luft. Där skriver han också att det sedan länge är ett känt faktum att luft expanderar respektive krymper när den tillförs värme och kyla. Metoden uppfanns i slutet av 1700-talet och patenterades 1816 av Robert Stirling, berömd ingenjör.

Intresset bland allmänheten för museets alla maskiner var som sagt mycket stort under lördagen. Eftersom Sveriges Ångbåtsförening också hade förlagt sitt ångmöte till Eskilstuna och ånghallen under lördagen med tillhörande föredrag, kom besökarna den här dagen från hela landet.

  • De gamla ångmaskinerna i Eskilstuna stadsmuseum engagerar. Intresset var mycket stort under lördagen med besökare från hela landet. Foto:
  • Leif Karlsson i mekaniska verkstaden. Vid en vertikalfräsmaskin. Foto:
  • — Det är mycket ovanligt att köra ångmaskiner på kommunala museer på det här sättet. Det är unikt. Men det är ett bra sätt att lära sig förstå dem, säger Kjell Nordeman, ångmaskinsenstusiast i Eskilstuna. Foto:
  • Ångentusiaster fanns det gott om i och vid Eskilstuna stadsmuseum på lördagen. Över 100 år gamla maskiner fungerar fortfarande perfekt. Foto:
  • Över 100 år gammal och fungerar fortfarande utmärkt. Varmluftsmaskinen i Eskilstuna. Foto:
  • Ved är ett utmärkt bränsle när man behöver elda. Foto:
  • Massor av besökare kom till Eskilstuna stadsmuseum på lördagen för att inspektera ångmaskiner av alla sorter. Foto:
  • Ångmaskiner i alla storlekar och utföranden fanns att inspektera i Eskilstuna på lördagen. Foto:
  • Återbruk ligger i tiden och tillfälle fanns att skaffa sånt man behövde till sina maskiner som man kanske inte kunde köpa i vanliga butiken. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

EnergiFeatureIndustriIndustrihistoriaTeknikTillverkningWEBB_TV