Lastbil välte på E 20 – trafiken leds om

Eskilstuna

Strax efter klockan 16 på tisdagseftermiddagen körde en lastbil av vägen och välte på E 20 i höjd med Folkesta i Eskilstuna. Enligt Trafikverket kommer vägen vara avstängd till onsdag morgon och trafiken leds om förbi olycksplatsen tills ekipaget är bärgat.

Det var klockan 16.10 på tisdagseftermiddagen som SOS fick larm om olyckan. Enligt polis och räddningstjänst ska föraren ha klarat sig utan skador.

— Lastbilen ska enligt uppgift ligga på sidan och läcker diesel. Ingen person ska ha kommit till skada, men vägen är just nu avstängd i riktning mot Stockholm, sade Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen på tisdagseftermiddagen.

Det blev totaltstopp i trafiken mellan trafikplats Marielund och trafikplats Årby i riktning mot Eskilstuna efter olyckan. Enligt rapporter från platsen var det tidvis även begränsad framkomlighet i motsatt körfält.

Enligt Trafikverket beräknas vägen vara avstängd fram till femtiden på onsdag morgon och trafiken leds tills vidare om via Folkesta.

— Lastbilen kommer inte att bärgas förrän tidigast i natt. Eventuellt släpper man på lite trafik på E 20 innan dess, men vid bärgningen kommer trafiken ledas om igen, uppger inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Vad som orsakat olyckan är oklart men enligt uppgifter till räddningstjänsten ska släpet ha börjat svaja och vobbla på den hala vägbanan innan det välte.

Lastbilen var lastad med det kemiska ämnet urea, som bland annat används i avgasrening på dieselmotorer. En mindre mängd ska ha läckt ut i samband med olyckan, men enligt Räddsam Mälardalen ska läckaget inte ha vållat någon miljöfara.

  • En lastbil hamnade i diket på E 20 i höjd med Folkesta. Bilden är tagen från Volvos parkering längs E 20. Foto:
  • Lastbilen tippade på E 20 och bärgningen sker tidigast natten till onsdag. Foto:
  • Foto:
1/

Bara drygt 20 minuter innan olyckan på E 20 inträffade en annan trafikolycka i Årbyrondellen.

— Två bilar krockade. Den ena körde in i sidan på den andra. Totalt två personer var inblandade och den ena föraren ska ha klagat över nacksmärtor efter olyckan, säger Lennart Ahlin vid polisen.

Räddningstjänst och ambulans larmades till olycksplatsen.

— Vi var på plats för att sanera vägbanan, säger Hans Tollbom, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Där rådde det begränsad framkomlighet vid olycksplatsen fram till klockan 16.23.

Läs mer om dessa ämnen

Trafikolycka