• Polisens tekniker undersökte platsen under natten. Foto:
  • Under fredagsförmiddagen var ett område intill macken fortfarande avspärrat. Foto:
  • Under fredagsförmiddagen var ett område intill macken fortfarande avspärrat. Foto:
  • Under fredagsförmiddagen var ett område intill macken fortfarande avspärrat. Foto:
  • Under fredagsförmiddagen var ett område intill macken fortfarande avspärrat. Foto:
  • Under fredagsförmiddagen var ett område intill macken fortfarande avspärrat. Foto:
  • Två personer greps under natten misstänkta för mordförsök. Båda männen är på anhålla på sannolika skäl misstänkta för brottet. Foto:
  • Boende i området runt macken hörde tre smällar strax efter klockan 22 på torsdagen. Foto:
1/

Man allvarligt skadad efter skjutning i centrala Eskilstuna

Eskilstuna
Två personer är nu anhållna efter skottlossning vid OKQ8-macken på Västergatan i centrala Eskilstuna sent på torsdagskvällen. Brottsplatsen var avspärrad en bit in på fredagsförmiddagen..

Skottlossningen utbröt strax efter klockan 22 på torsdagskvällen. Polisen var till en början mycket förtegen och gick först bara ut och bekräftade vad som hänt.

– Jag kan bekräfta att vi har haft en skottlossning i centrala Eskilstuna. Mer än så vill jag inte säga, sa Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisregion Öst, vid 23-tiden.

Tidningen var strax efter skottlossningen i kontakt med ett vittne som bor vid platsen.

– Klockan hade precis passerat 22 när jag hörde tre stycken knallar. De kom direkt efter varandra – pang, pang, pang. Jag tänkte att det där är inte några smällare eller raketer, säger vittnet. Jag hukade mig ner, kanske kommer det in ett skott genom fönstret tänkte jag, men jag hann aldrig bli rädd egentligen.

– När jag kikade ut såg jag en man springa från macken och österut mot Gränsgatan, fortsätter vittnet.

Senare under natten gick polisen ut med fler detaljer. Den skjutne är en man i 30-årsåldern, han har träffats av minst en kula. Mannen ska vara allvarligt skadad, men tillståndet ska inte vara livshotande.

– Han fördes till sjukhus med ambulans och opererades akut, säger Mikael Ehne.

Skottlossningen rubriceras som försök till mord och två personer, som är i 25- och 30-årsåldern, har gripits och anhållits misstänkta för brottet. Den äldre mannen anhölls av jouråklagare under natten och den yngre mannen anhölls av kammaråklagare Maria Edström under fredagsmorgonen.

– De är båda på sannolika skäl misstänkta för brottet, säger Maria Edström. Jag vill inte gå in på några detaljer eftersom vi är i ett tidigt skede i utredningen men männen greps i nära anslutning till brottsplatsen.

Under natten till fredagen höll polisen förhör med vittnen och brottsplatsen spärrades av för teknisk undersökning.

– Vi behöver dagsljus och avspärrningarna kommer därför inte att hävas förrän en bit in på förmiddagen. Det handlar bland annat om att undersöka skottvinklar och ammunition som vi har hittat på platsen. Vi letar inte efter fler misstänkta som det ser ut nu., säger Mikael Ehne under fredagsmorgonen.

Motivet är ännu oklart men polisens presstalesperson, Thomas Agnevik, säger att alla inblandade är tidigare dömda för brott.

– För mig känns det som en fingervisning om vad det rör sig om. Det kan vara bra för allmänheten att känna till att det inte var någon som stod där och tankade och bara blev nedskjuten, säger han.

På fredagsmorgonen var macken öppen som vanligt men ett område vid sidan om bensinstationen var avspärrat av polisen för en teknisk undersökning. Teknikerna lämnade platsen klockan 13.20 på fredagen och då hävdes även avspärrningarna.

– Polisen söker efter vittnesuppgifter från personer som kan ha sett eller hört något. Den som gjort iakttagelser kan höra av sig via 114 14, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson region Öst.