Mannen tog kontakt med flickorna på nätet. Bilden är arrangerad. Foto:

Eskilstunabo åtalas – misstänks för hundratals sexbrott mot 65 barn

Eskilstuna

En Eskilstunabo och före detta ungdomsledare är misstänkt för sexbrott mot 65 barn. På måndagen åtalades mannen som har erkänt samtliga brott han hittills blivit åtalad för.

– Det är tungt att behöva hantera ett sådant här material, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Mannen som har varit ungdomsledare i en idrottsförening häktades i maj i förra året. Till en början var han misstänkt för sexualbrott mot fyra flickor. Men utredningen växte och mannen kommer, enligt polisen, att åtalas misstänkt för runt 350 brott mot 65 barn från bland annat Sörmland, Östergötland, Stockholm, Dalarna, Norrland och Skåne.

Eftersom fallet är så stort är åtalet uppdelat i flera delar. Under måndagen kom första delen av åtalet där 22 barn står som målsägare.

– Det är att bra att vi kommer igång nu och får ett avslut. På det viset är det skönt. Men det är tungt att behöva hantera ett sådant här material, säger kammaråklagare Thomas Bergström.

Flickorna är födda mellan 2002 och 2006 och var, enligt åtalet, mellan 10 och 15 år när brotten begicks.

Den åtalade mannen har i polisförhör erkänt att han via olika chattprogram förmått de 22 flickorna att posera nakna och utföra sexuella handlingar på sig själva med olika saker. De flesta av barnen i åtalet har blivit utsatta flera gånger och en del av barnen har mannen haft kontakt med i flera års tid.

Polisen har gjort en husrannsakan i mannens bostad i Eskilstuna och har samlat bevis från hans dator och telefoner i form av chattloggar, bilder och videor. Mannen har också erkänt att han skickat nakenbilder på sig själv till flera av barnen.

Thomas Bergström berättar att det här fallet skiljer sig en del från andra liknande fall där vuxna har begått sexualbrott mot barn.

– Det har inte förekommit några hot. Mer komplimanger, tjat och vädjanden om att hjälpa honom att få utlösning, säger han.

När resten av åtalet, med ytterligare drygt 40 målsägare kommer, kunde Eskilstuna tingsrätt på måndagen inte svara på. Rättegången i den första omgången startar den 16 april, enligt åklagare Thomas Bergström. Därefter fylls det på med rättegångsdagar i takt med åtalet.

Mannen var, enligt åklagare Thomas Bergström, till en början misstänkt för sexbrott mot runt 75 barn. När åtal väcktes föll några misstankar bort och antalet kommer att landa på runt 65 barn som är målsägare.

Utöver brotten som begåtts via internet är mannen misstänkt för att ha stämt träff med två av flickorna och är i samband med de mötena misstänkt för våldtäkt mot barn. Det har inte väckts åtal i den delen ännu.

Den åtalade mannens advokat, Thage Stilus, berättar att han ännu inte har fått stämningsansökan och därför inte vill uttala sig.

– Jag avvaktar. Jag vill inte uttala mig förrän jag har fått det, säger han.

Eskilstuna-Kuriren har sökt flera av de advokater som representerar målsäganden, de drabbade unga flickorna, men har ännu inte fått någon kommentar.

Sexbrottsutredningen

Mannen i 30-årsåldern är från Eskilstuna och har tidigare varit ungdomsledare i en idrottsförening. Inget av brotten ska ha skett i det sammanhanget.

Han har suttit häktad sedan maj 2017. Han var till en början misstänkt för sexbrott mot fyra barn, men utredningen växte och omfattar nu runt 75 barn enligt åklagaren.

Måndagen 9 april väcktes åtal mot mannen.

Eftersom utredningen är så stor är åtalet uppdelat. I den första delen står 22 barn som målsägare.

Mannen använde sig av falska identiteter på nätet för att få kontakt med barnen, flickor födda mellan 2002 och 2006. Två av barnen ska han ha träffat personligen och är i de fallen misstänkt för våldtäkt mot barn.

Mannen är misstänkt för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp och sexuella ofredanden.

Åtalet omfattar upp emot 350 brottsmisstankar mot 65 målsägare och utredningsmaterialet är på över 8000 sidor, enligt polisens regionala grupp "Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn"

Rättegången startar 16 april och beräknas pågå i 26 dagar.

Läs också

( 3 st )
Relaterat