• Ensamkommande asylsökande och nätverket Ung i Sverige manifesterar på Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto:
  • Fristadstorget i Eskilstuna. Foto:
1/

Utvisningsprotester får stöd på Fristadstorget

Eskilstuna
annons

I över en månad har gruppen Ung i Sverige manifesterat på olika platser i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Efter deras vädjan sluter nu flera organisationer runt om i landet upp i protesterna, däribland Tillsammans för Eskilstuna.

— Vi vill visa de som strejkat att vi finns här, säger aktivisten Nathalie Söderberg

Att manifestationen sker idag, den 12 september, är ingen tillfällighet. Aktivisterna i gruppen Ung i Sverige vill att den ska sammanfalla med riksdagens öppnande, som en markering mot politiken som förs idag.

— Vi måste ställa krav på våra politiker, i riksdagen och lokalt, säger Nathalie Söderberg från Tillsammans för Eskilstuna,

De tvekade inte när Ung i Sverige bad om att fler skulle manifestera runt om i landet.

— För oss kändes det självklart. Det låter klyschigt men ju fler vi är desto större skillnad kan vi göra, säger hon.

Utvisningarna av ensamkommande från Afghanistan är en av hjärtefrågorna under tisdagskvällen på Fristadstorget men samtidigt kräver aktivisterna, högre pension och höjt LSS-stöd, samtidigt som de stöttar BB-protesterna runt om i landet.

— Anledningen till att det är flera frågor vi manifesterar för är att man kan se att olika kamper hör ihop, säger Söderberg som menar att dagens politik ökar klyftorna i samhället.

— Grupper ställs mot varandra. Man säger saker som att vi inte har råd att hjälpa ensamkommande om Sveriges pensionärer ska få höjd pension. Vi menar att resurser finns och att det bara gäller att prioritera, säger Nathalie Söderberg.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFristadstorgetMigration
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka