• En som hade fyndat var Melker Lilliehorn, 23 år, från Norrköping som fått tag på ett ankare till båten och ett avgasrör. Här är det fikapaus med Bo Hylander, 73 år, och Elvy Hols, 81 år. De har varit frekventa besökare flera år i rad. Foto:
 • Patrik Sjöberg var nöjd med åkturen och tyckte att det var extra roligt att flyga i dag. Foto:
1/

Veterandagarna blev stor succé – för 36:e gången

Eskilstuna

Under helgen var det dags för Veterandagen på Ekeby flygfält i Eskilstuna och precis som tidigare år var stämningen hög och överallt beundrade besökarna finbilarna.

– Bättre än såhär kan det inte bli, säger Esbjörn Persson, ordförande för automobilhistoriska klubben i Eskilstuna.

På Veterandagens 36:e år i Eskilstuna fanns tusentals veteranbilar och arrangörerna uppskattade besöksantalet till över 10 000. Överallt hördes brummande från bilarna och ibland en enstaka smäll från de gamla motorerna. För de som hade tagit sig hit från andra delar av riket fanns det en parkering för husvagnar.

Hundratals försäljare var i full gång med att sälja allt från cyklar till däck och andra prylar med några år på nacken. En som hade fyndat var Melker Lilliehorn, 23 år, från Norrköping som fått tag på ett ankare till båten och ett avgasrör.

Roland Mollbrandt, 67 år, från Hälleforsnäs hade köpt en läderprydd radio från 60-talet att ha i bilen, men mest för syns skull.

– Det är kult. Men jag vet inte om den fungerar, jag köpte den för 40 kronor bara, säger Roland Mollbrandt.

Han hade stiftat en ny bekantskap med Strängnäsbon Carl af Ugglas, 56 år, som oroade sig en aning över medelåldern hos besökarna på Veterandagen.

– Det är en hobby som jag undrar om den inte kommer att dö med oss, säger han och skrattar.

Även arrangörerna var väldigt nöjda med helgen.

– Det var lite oro för vädret ett tag men vi har ändå haft tur. Redan i går kväll kom det drygt 200 säljare och i dag är vi sammanlagt en bit över 300. Det blev som förväntat, så vi är jättenöjda, säger Esbjörn Persson, ordförande för automobilhistoriska klubben i Eskilstuna som är medarrangörer tillsammans med Eskilstuna Flygklubb.

– Det har gått väldigt bra för många säljare och som vädret är nu är det helt fantastiskt, bättre än såhär kan det inte bli, avslutar han och gick vidare för att ta del av alla finbilar.

 • Anita Petterson, 76 år, tog plats i sin mans bil. Ägaren Åke Pettersson, 80 år, berättar att det är en Opel rekord coupe, 62-årsmodell. Foto:
 • Sten Ejnar, 6 år, Erik Sandy, 8 år, och Sofie Karlsson, 47 år, från nedre Hällby var på Ekeby flygfält för att titta när flygplanen gjorde coola tricks. Foto:
 • Det enda exemplaret av en sådan bil, en Cadillac från 1939 som var tillverkad i Sverige, fanns för beskådning. Ägaren Anders Läck stod stolt bredvid. Foto:
 • Systrarna Clara Gustafsson, 25 år, och Alice Gustafsson, 22 år, var på Veterandagen tillsammans med sin pappa Mikael Gustafsson, 59 år, som en födelsedagspresent till honom. Här står de framför födelsedagsbarnets bil, en Volvo n88 från 1972. Foto:
 • Roland Mollbrandt, 67 år, med sin nya radio och den nyfunna vännen Carl af Ugglas, 56 år, hade tagit plats vid en kompis bil. Foto:
 • Vissa hade utsmyckat sin bil med hudlösa chaufförer. Foto:
 • Det fanns finbilar i alla färger och storlekar. Foto:
 • Här hade några besökare fällt upp taket. Foto:
 • Håkan Ljungberg, 60 år, från östra Vingåker på plats framför sina flygplan, som är gamla jordbruksredskap från början. Foto:
 • Här visade piloten Patrik Sjöberg, 36 år, tricks i luften. Foto:
1/

Eskilstuna flygklubb firade 80 år och som vanligt var de på plats på flygfältet och besökare som vågade fick hoppa ner i ett av flygplanen och åka med på en tur. Piloten Patrik Sjöberg, 36 år, från flygklubben bjöd på en populär flygvisning klockan 14.

En lycklig besökare tog hem första pris i lotteritävlingen och det var inget mindre än en Renault megane från 2006 med coupe och panoramatak.

Anita Pettersson, 76 år, hade tagit plats i en Opel rekord coupe, som tillhörde hennes man Åke Pettersson, 80 år. Det motorintresserade paret från Skultuna hade varit besökare på Eskilstunas Veterandag minst 10 år på raken.

– Vi åker på många liknande event men det här är höjdpunkten, säger Anita Pettersson.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EkebyEskilstunaBilarFlygveteran
Relaterat