Kristina Levin, Nyhetschef på Eskilstuna-Kuriren med Strängnäs tidning.

Vi är vaccinet för ett öppet och fritt val i höst

Krönika av Kristina Levin

När Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning avslöjade det systematiska arbetet med att sprida hat och främlingsfientlighet i social medier som Granskning Sverige stod för, var det för många en ögonöppnare.

Är det så här det är?

Arbetet med att granska trollfabriken kom sig av att vi själva utsattes för Granskning Sverige. Flera av oss på redaktionen ringdes upp av människor som ställde frågor efter ett uppenbart manus, det händer fortfarande. Telefonsamtalen klipptes sedan ihop, manipulerades och publicerades på sociala medier, något som också hänt mig. Reaktionerna på klippen renderade sedan i mängder av obehagliga samtal och meddelanden i social medier - allt för att driva hat mot journalister och sprida främlingsfientlig propaganda.

Sedan publiceringen för ett år sedan har vi fortsatt att granska och berätta om hur människor och grupperingar, ibland öppet men ofta i skydd av mörker, driver på polariseringen i vårt samhälle, sprider rena felaktigheter men också begår regelrätta brott i försöken att driva debatten. Ni har bland annat kunnat läsa vår granskning av Facebook-gruppen Stå upp för Sverige, som är en plattform för de som vill sprida hat och främlingsfientlighet.

Inte heller har det väl undgått er läsare att man kunnat bevisa påverkanskampanjer i det amerikanska valet, men också i det franska. Det finns farhågor att exempelvis Ryssland försöker destabilisera demokratiska samhällen, som det svenska, genom desinformation. Något som vi också skrivit om.

Vi har också berättat om de människor som fått nog av hatet och hoten och organiserat sig för att stärka det öppna och demokratiska samtalet. Jag tänker på nätverket #jagärhär som försöker stävja problemen på sociala medier genom att ta debatten på ett lugnt och fredligt sätt. Jag tänker på Näthatsgranskarna som hjälper polisen genom att lämna in anmälningar med gediget underlag för att kunna lagföra människor som begår hatbrott på nätet och jag tänker Juridikfronten som arbetar på ett liknande sätt.

Vårt uppdrag är att skydda och stärka vår demokrati genom vår journalistik. På samma sätt som influensvaccinet stoppade en befarad svininfluensaepidemi 2009 vill Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning vill vara en av de goda krafterna som ger oss alla ett öppet och fritt val i höst.

Jag kan i alla fall lova dig att vi oförtrutet fortsätter arbetet.

I helgen ser jag fram emot

* att äta gott godis ur påskägget: marsipan, choklad, sur gelé.

* att påbörja nytt läsprojekt med min son som kämpar med läsningen - vi ska gripa oss an nionde delen i Pax-serien.

* att hinna ta riktigt långa promenader med våra hundar.