• På fartyget finns flera pooler för gästerna, både stora och små, liksom en vattenrutschkana. Foto:
 • På fartyget finns flera pooler för gästerna, både stora och små, liksom en vattenrutschkana. Foto:
 • 19 våningar högt är MSC Divina, här liggande i San Juans hamn. Foto:
 • 19 våningar högt är MSC Divina. Foto:
 • På fartyget finns flera pooler för gästerna, både stora och små, liksom en vattenrutschbana. Foto:
 • På den egna balkongen har man en fantastisk utsikt och kan njuta av enskildheten. Foto:
 • Bild 7: På den egna balkongen har man en fantastisk utsikt och kan njuta av enskildheten. Foto:
 • Färgglada cocktails erbjuds i fartygets barer. Foto:
 • Pool finns både utomhus.och inomhus. Foto:
 • Kryssningsfartyget är som en exklusivare galleria. Foto:
 • En bild av Bahamas huvudstad Nassau, fylld av vackra trähushus med stora verandor. Foto:
 • Klassiska hotellet Greycliff i Nassau har en vacker terrass där man kan avnjuta en lunch. Foto:
 • John Watlings är Bahamas enda kvarvarande romdestilleri, döpt efter den ökända piraten med samma namn. Foto:
 • Ett snabbt eftermiddagsregn på Saint Martin sköljer bort hettan och friskar upp luften inför kvällen. Foto:
 • Fisk och skaldjur serveras på många av Saint Martins restauranger vid stranden. Foto:
 • I San Juans gamla stadsdel finns flera restauranger som serverar comida creolla, lokal, traditionell kokkonst. Foto:
 • Gatuscen från San Juans gamla, muromgärdade stadskärna med dess vackra färgstarka fasader. Foto:
 • Detta är en tittbild: Grafik till texten laddas ned via ftp-adressen: ftp://ftp8.tt.se Användarnamn: specialgrafik Lösenord: zvs32zPp Grafiken heter 06Kryssning.
1/

Behaglig kryssning i Karibien

Resor

Livet ombord på ett kryssningsfartyg erbjuder avkoppling i överflöd, och det finns ingen risk att bli uttråkad. Fartyget i sig är ett äventyr, tryfferat med strandhugg på nya platser varje dag.

En av de främsta lockelserna med kryssningar är onekligen att se flera platser på samma resa, utan att själv behöva arrangera förflyttningen. Kanske kommer vi till och med hitta en ny karibisk ö-favorit? En ruggig kväll bordar vi därför kryssningsfartyget MSC Divina som har sin hemmahamn i Miami för en veckolång tur genom Karibiens övärld. Från övre däck ser vi den glittrande stadens palmkantade boulevarder bakom oss när vi stävar ut i mörkret.

Dagen därpå angör vi vår första hamn, Bahamas huvudstad Nassau. Då våra kroppar i nyansen Sverigevitt ännu inte acklimatiserat sig till den starka solen hoppar vi över stranden och tar en sväng i staden i stället. Längs West Hill Street har man återskapat en del av gamla Nassau. Här ligger konsthantverksbutiker, chokladtillverkare sida vid sida med Graycliff Hotel, väl värt ett besök både för den vackra byggnaden som är över 300 år gammal, och för den imponerande konstsamlingen.

Trots att Karibien är närapå synonymt med rom finns i dag bara ett romdestilleri på Bahamas. En rundtur på egendomen, döpt efter piraten John Watlings, bjuder på dryckens historia på ön. I anslutning till destilleriet ligger The Red Turtle Tavern, där vi provar på husets varor i form av läskande romcocktails.

I kryssningspassagerarens natur ligger att följa strömmen, något som är nödvändigt med nära 4 300 passagerare ombord. Trots det känns det sällan överfullt. Skeppet är ett smidigt och väloljat maskineri med stora utrymmen. Varje kväll har vi ett bord reserverat i fartygets à la carte-restaurang Black Crab. Sjön suger som bekant, så det är med stort nöje vi väljer från de olika menyerna. Vill man variera sig ytterligare kan man besöka den stora buffén, eller någon av specialrestaurangerna som stenugnspizzerian, hamburgerbaren eller finkrogen Galaxy.

Ögruppen Saint Martins holländska huvudstad Philipsburg ligger nära 170 mil från Miami och är som många andra kryssningsstäder uppbyggd kring turismen. Huvudgatans stimmiga ädelstenskommers tröttnar vi snabbt på, i stället slinker vi in på strandrestaurangen Ocean Lounge. Det är som att träda in i en annan värld när vi passerar den svala baren och vidare ut på trädäcket som vetter mot stranden. En mixad tapastallrik med lax, kokosfriterade räkor och ben av kungskrabba blir en fin liten lunch innan vi testar citystrandens vågor tillsammans med en handfull Philipsburgsbor. På närbelägna Maho Beach är det däremot mer fart och fläkt. På grund av platsbrist på den bergiga lilla ön börjar flygplatsens bana nummer tio precis vid stranden. När de stora jetplanen kommer in för landning blåser de nästan badbrallorna av solbadarna.

Vårt sista stopp San Juan i Puerto Rico blir juvelen i kronan på vår kryssning och det är första gången jag känner mer än bara en fläkt av äkta genuinitet. Det är en stad som inte bara lever på turism, utan har en helt egen rytm. Mest känd är den för sina pastellfärgade husfasader, vita sandstränder och två välbevarade historiska fort. Efter en promenad genom charmiga kullerstensbelagda gränder hamnar vi på El Jibarito. Här serveras hemlagad comida criolla, fantastiskt smakrik traditionell matlagning med rötter i öns spanska, afrikanska och indiska arv. En tur till stranden Balneario El Escambrón strax nedanför gamla stan hinns också med. Trots närheten till city är det få besökare här och vi njuter av den frodiga grönskan, den strösockerfina sanden och det ljumma vattnet.

Det finns också mycket att upptäcka på fartyget. Varje eftermiddag avlöser danslektioner, frågesporter och kakaoketävlingar varandra på stora scenen på övre däck. En dag hittar vi en bowlingbana och på styrbords sida ligger en vattenrutschkana. Känner man sig lite urlakad efter alla aktiviteter kan man alltid besöka spa:et för en behandling. Framåt skymningen bjuds det på show i teatersalongen och efter det tar underhållningschefen Darren över. En kväll blir det skattjakt där tävlande lag ska hämta olika föremål, som en helt tom handväska, ett preventivmedel eller en man med behå på sig, allt till gästernas oförställda nöje.

– Mitt jobb är så lätt, skrattar Darren. Ni anar inte vad folk gör för en reklamnyckelring!

Men den bästa platsen på hela båten är ändå hyttens balkong. Med room service blir det vårt eget chambre separée, där vi både äter frukost och tar en kvällsdrink. Här bjuder himlen och havet på ett ständigt skiftande skådespel i tusentals nyanser, där man inte ens behöver drömma sig bort. Vi är redan på den perfekta platsen.

Kryssning i Karibien

Resa dit:

Finnair flyger till Miami International Airport strax utanför city tre gånger i veckan via Helsingfors från Stockholm och flera andra svenska städer. Från flygplatsen går gratis transferbussar direkt till kryssningshamnen.

Prisexempel: Stockholm-Miami från 4 560 kronor tur och retur.

www.finnair.se

Kryssning

Vi reste med MSC Divina som tillhör den näst största sortens kryssningsfartyg. Fartygets 19 våningar rymmer drygt 4 300 passagerare och har 1 300 besättningsmän. En 7-dygnskryssning i Karibien från Miami med tre stopp kostar från 4 990 kr/person i delad hytt. Eventuell dricks tillkommer om inget annat framgår. Frukost, lunch och middag ingår i kryssningspriset, liksom snacks närhelst du är sugen däremellan.

www.msccruises.se

Strandhugg

Vill man insupa Karibiens sköna kultur gör man det med fördel genom den lokala maten och drycken.

Humidor Churrascaria, Nassau

Brasilianskinspirerad restaurang med kött, fisk, skaldjur och grönsaker på spett med läckra såser till.

West Hill Street, Nassau, Bahamas

www.graycliff.com

Red Turtle tavern, Nassau

Bar med romtema i anslutning till Bahamas enda romdestilleri ligger i en vacker byggnad ovanför staden med en grönskande tropisk trädgård utanför.

www.johnwatlings.com/

Ocean Lounge, Philipsburg

Från terrassen på hotell Holland Houses restaurang Ocean Lounge kan man njuta av brisen och utsikt över den långa sandstranden mellan palmerna. Från rawbaren erbjuds skaldjur och sashimi och restaurangen serverar främst grillad fisk och kött.

43 Voorstraat, Philipsburg, St Maarten

www.hhbh.com

El Jibarito, San Juan

Traditionell restaurang i gamla San Juan som serverar fantastisk lokal mat, ägarparet själva står bakom grytorna. Prova mofongo - stekta mosade matbananer med vitlök och smör.

280 Calle Sol, Old San Juan, Puerto Rico

La Factoria, San Juan

Baren utsågs till en av världens bästa barer av Worlds 50 best bars 2016, och lockar med mixologer som gör hantverksmässiga cocktails och ett av stans bästa salsadansgolv.

148 Calle San Sebastia´n, San Juan, Puerto Rico

Kryssningstips

Från fartyget anordnas mängder av utflykter. Vill man hellre ta sig runt på egen hand går det bra att boka en utflykt i respektive hamn, där mängder av turföretag håller till. Om man bara vill sola och bada är det bättre att ta en taxi än att vänta in en arrangerad tur. Gör din utflyktsresearch innan, då internetuppkopplingen på fartygen kan vara både långsam och dyr.

Läs mer om dessa ämnen

FeatureResor