• Stommen är grunden till Bill Wilders trädgård. Eskilstunabon kommer att delta i världens största trädgårdsmässa, RHS Hampton court palace flower show, med sin sex meter höga konceptträdgård. Foto:
  • Eskilstuna kommuns arbetssatsning AMA har byggt stommen till konceptträdgården. Sargon Manoufar har varit arbetsledare för projektet. — Det var en hel del att planera tillsammans med Bill. Men efter all planering to det ungefär två och en halv vecka att bygga den, säger han. Foto:
1/

Bill från Eskilstuna är med i världens största trädgårdsmässa

Eskilstuna
annons

Eskilstunabon Bill Wilder kommer att delta i världens största trädgårdsmässa.

Hans bidrag är en sex meter hög trädgård.

— Jag gillar att utmana mig själv och det gör jag med den här trädgården, säger han.

När tidningen träffar Bill Wilder har stommen till trädgården nyss blivit klar.

En industrilokal med en stor röd ställning är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet trädgårdsdesign. Men den röda ställningen har en viktig funktion. Den ska nämligen bära tyngden av ett helt träd.

Det Bill Wilder är på väg att skapa är en så kallad konceptträdgård. Den kommer att visas upp på RHS Hampton court palace flower show i England.

I vanliga fall brukar trädgårdsdesignern Bill Wilder designa mindre trädgårdsprojekt, som exempelvis trädgårdar till bostadsrättsföreningar. Men nu har han ett större trädgårdsprojekt på gång. Foto:

Bill Wilder arbetar som trädgårdsdesigner och det är inte första gången han designar ett stort och ovanligt trädgårdsprojekt. 2008 ställde han upp i mässan Nordiska trädgårdar med en trädgård som var helt vänd upp och ner.

Men de stora projekten är extra roliga och utmanande, menar Bill Wilder. För att ge en bild av hur trädgården kommer att se ut så visar Bill Wilder upp en av sina ritningar.

— Jag gillar att utmana mig själv och det gör jag med den här trädgården. I mitten av stommen, mellan de fyra benen, kommer det att stå en vattentank. Vattentanken kommer att skifta i färg och i den kommer man att se bubblor som rör sig i ett mönster som kommer att se ut som ett träds rötter. Längst upp, ovanpå vattentanken, kommer det att stå ett granatäppelträd, säger Bill Wilder.

Bill Wilders ritning över hur trädgården kommer se ut när den är klar. Foto:

RHS Hampton court palace flower show äger rum i sydvästra London, på slottet Hampton court palace. Trädgårdsmässan startar på tisdag och håller på till och med lördag samma vecka. Runt 130 000 personer brukar besöka mässan varje år och det är en viktig händelse i trädgårdsvärlden.

— Nu kommer stommen att transporteras från Eskilstuna till London i en lastbil. Sedan kommer resten av trädgården göras klar på plats. Trädet som kommer vara en del av trädgården är i England just nu, förklarar Bill Wilder.

Trädet är tre meter högt och hela trädgården kommer att bli totalt sex meter hög

Hur kommer du ta hand om trädgården under trädgårdsmässan?

— Jag kommer nog behöva klättra upp och vattna, det får jag väl göra sent på kvällen när besökarna har gått därifrån. Trädgården kommer att behöva skötsel varje dag, säger Bill Wilder.

Tio dagar in i byggandet, som sker på plats i England. Foto:

Det var kärleken som fick Bill Wilder att flytta från England till Sverige år 2001. Nu bor han i Eskilstuna med sin fru och deras tre barn.

— Familjen kommer att hänga med till England och titta på trädgården. Det kommer bli kul, säger Bill Wilder.

Hur skiljer jobbet som trädgårdsdesigner i Sverige mot hur det är i England?

— Det är en stor skillnad. Trädgårdar är så stort i England så där kan man jobba med att bara göra ritningar till trädgårdar, sedan sköter någon annan jobbet med att skapa själva trädgården. Här i Sverige får man göra allt, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

Trädgård
annons

Mest delat denna vecka