• Att krydda är ett kul sätt att höja bacon en nivå. De här baconskivorna har blivit härliga knapriga i ugnen och fått bra bett med rosé- och svartpeppar.
  • Uppdukat för brunch. Samla ett gäng för gemensamt häng, eller kör en skön ensamfrukost med tre kilo tidningar. Foto: Leif R Jansson/TT
  • Ugnsbakade ägg är kalasbra brunchmat som kan förberedas innan. Det här är en portugisisk variant med massor av smakrika grönsaker som ska fräsas mjuka innan de bakas av i ugnen med ägg och ost.
1/

Brunch är bäst

Mat
Gemensamt frukosthäng som får ta tid. Precis vad doktorn ordinerar mot överstressade moderna människor. I dag dukar vi upp till brunch.

Vilket förhållande man än må ha till Amerika finns det åtminstone en import som är värd att hyllas. Brunchen. Runt hela USA vallfärdar folk på helgerna till små som stora hak för att käka långfrukost tillsammans. Oftast är man ett helt gäng och sitter i många timmar.

Glädjande nog dyker helgbrunchen upp på allt fler svenska etablissemang. Det är bara att tacka och ta emot, men jag vill definitivt slå ett slag för att fixa brunchen själv på hemmaplan. Bjud över några kompisar eller slappa över frukostbordet med dina nära och kära. Eller kör en ensamfrukost med tre kilo tidningar.

För en sak är avgörande för att det ens ska få kallas brunch. I varje fall om jag får bestämma. Man ska inte ha bråttom. Här handlar det om att äta långsamt, mycket och länge. Och hur härligt är inte det?

Dessutom är det så mycket enklare att bjuda över någon på brunch än på middag. Prestigelöst, lättlagat och socialt. Brunch är helt enkelt ett väldigt sympatiskt sätt att äta och umgås på. Folk är gladare, mer avspända och man blir precis lagom mätt.

Prova ett eller flera recept, lägg till sånt du själv tycker om och duka upp till en riktigt skön långfrukost. Och kom ihåg brunchens gyllene regel – allt blir godare med bacon!

Amerikanska pannkakor

4 portioner, 30 minuter.

Äpplen: 2 msk smör

2 äpplen, i klyftor

1/2 tsk kanel

2 msk råsocker

1/2 citron, skalet

flingsalt

Pannkakor: 3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk råsocker

1/2 citron, skalet plus lite saft

3 1/2 dl standardmjölk

3 stora ägg

125 g ricotta

Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äpplen (skala om du vill), kanel, råsocker, rivet citronskal och en nypa flingsalt. Stek på medelvärme tills äpplena mjuknat en aning och fått lite färg. Rör om då och då.

Blanda mjöl, bakpulver, vanligt salt och råsocker i en bunke. Vispa upp mjölk, äggulor, ricotta och rivet citronskal i en annan bunke. Vispa ihop med den torra blandningen. Tillsätt eventuellt lite citronsaft.

Vispa äggvitorna i en absolut torr skål, helst av aluminium, till fast skum. Vänd försiktigt ned i smeten.

Stek pannkakorna i smör på ganska hög värme ett par minuter på varje sida eller tills de får fin färg och har stelnat.

Servera med äpplen, lönnsirap och eventuellt lite grekisk yoghurt.

Bloody Beer

4 portioner, 5 minuter

Bloody Beer är en svagare, mer brunchvänlig variant av Bloody Mary som baseras på öl i stället för vodka.

1/2 dl salt, gärna lite grövre

1/2 tsk chiliflakes

1-2 lime

is

2 1/2 dl tomatjuice

hot sauce, t ex Tabasco

4 burkar ljus lager, à 33 cl

Portugisiska ugnsbakade ägg

6 portioner, 45 minuter

Matig och läcker brunchrätt.

olivolja

3 paprikor, tunt skivade

1 rödlök, tunt skivad

3 tomater, i klyftor

6 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 jalapeño, delad på längden

1 kruka basilika

2 msk färska oreganoblad eller 1 tsk torkad

1 1/2 tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver, gärna rökt

cirka 125 g ricotta

6 ägg

2 dl riven ost med smak

1/2 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta på medelvärme. Mjukstek paprika och rödlök tills de börjar få lite färg. Tillsätt tomater, vitlök, jalapeño, basilika, oregano, chili- och paprikapulver. Sänk värmen och fräs tills grönsakerna mjuknat. Ta bort jalapeñon.

Häll upp blandningen i en ugnsfast form. Gör sex gropar med baksidan av en sked. Klicka i en sked ricotta i varje. Knäck sedan ett ägg i varje grop. Toppa med riven ost och parmesan. Salta och peppra.

Baka i 200 grader i 15–20 minuter tills osten har smält och gulorna är lite krämiga.

Servera med rostat surdegsbröd.

Bacon med rosépeppar

Pimpa ditt bacon med lite extra krydda. I ugnen blir det dessutom garanterat knaprigt. 3-4 portioner, 25 minuter

140 g bacon

1/2 msk hel svartpeppar

2 msk rosépeppar

Lägg ut baconskivorna på bakplåtspapper. Grovstöt svartpepparn i mortel.

Strö hälften av svartpepparn över baconskivorna, smula över hälften av rosépepparn och ställ sedan in i ugnen på 200 grader. Låt stå i 10 minuter.

Vänd och strö över resten av pepparblandningen. Stek i ytterligare 10 minuter eller tills baconet är knaprigt.

Grapefrukt med chili och rosmarin

Grapefrukten är som allra bäst just nu. Det här är ett kul sätt att få lite extra sting på den. 2-4 portioner, 5 minuter

2 blodgrapefrukter

4 tsk råsocker

1 liten nypa chiliflakes

1 tsk finhackad färsk rosmarin

Dela grapefrukterna och skär loss klyftorna från hinnor och skal med en vass kniv. Låt dem sitta kvar i skalet.

Blanda råsocker, chili och rosmarin. Fördela över snittytan och servera.